spot_img
0.5 C
București
luni, februarie 6, 2023
AcasăExterneMerkel dă ÎNAPOI după ULTIMATUMUL dat Marii Britanii

Merkel dă ÎNAPOI după ULTIMATUMUL dat Marii Britanii

-

Cancelarul german Angela Merkel a cerut sâmbătă „negocieri lucide”, fără grabă, cu „partenerul apropiat” Marea Britanie asupra ieșirii din Uniunea Europeană, notează Reuters.

- Reclama -

CITIŢI ŞI:UK JOACĂ DUR DUPĂ ULTIMATUMUL DE LA BERLIN/Blair îl susține pe Cameron împotriva Germaniei: Nu cerem ieșirea rapidă din UE

Miniștrii de externe ai celor șase membri fondatori ai UE au declarat mai devreme că Marea Britanie ar trebui să părăsească blocul cât mai curând posibil după ce britanicii au votat joi pentru a ieși din blocul de 28 de membri.

Cu toate acestea, Merkel a adoptat un ton mai conciliant.

„Negocierile ar trebui să aibă loc într-un climat bun, profesional”, a declarat Merkel după o reuniune a partidului ei conservator la Hermannswerder, în afara orașului Potsdam, la vest de Berlin.

„Marea Britanie va rămâne un partener apropiat, cu care suntem legați din punct de vedere economic”, a spus ea, adăugând că nu există nicio grabă ca Marea Britanie să invoce articolul 50 din Tratatul UE — primul pas pe care trebuie să-l ia pentru a pune în mișcare procesul de ieșire, mai notează Reuters.

„Este adevărat că nu ar trebui să dureze o veșnicie, dar eu nu mă lupt acum pentru un interval de timp scurt”, a mai declarat Merkel, în contrast cu un apel mai urgent lansat de miniștrii de externe ai Germaniei, Franței, Italiei, Olandei, Belgiei și Luxemburgului care s-au întâlnit în nordul capitalei Germaniei.

Ei au insistat ca Marea Britanie să declanșeze procesul pentru ieșirea din bloc după ce britanicii au votat cu 52%, contra 48%, pentru a ieși din UE, la care a aderat în urmă cu peste 40 de ani.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img