Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, i-a transmis lui Peter Stenlund, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe finlandez, că România nu poate sta indiferentă față de situația Cameliei Smicală, adăugând că partea română dorește un dialog constructiv cu autoritățile finlandeze, care să conducă la obținerea accesului autorităților române competente la copiii acesteia.
„În cadrul întrevederii de astăzi, 23 mai, cu secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe finlandez, Peter Stenlund, am menționat faptul că România nu poate sta indiferentă față de o situație în care sunt implicați cetățeni români. Am arătat că singura preocupare care trebuie să fie prioritară în acest caz este bunăstarea copiilor, subliniind că dorim un dialog constructiv cu autoritățile finlandeze, care să conducă la obținerea accesului autorităților române competente la acești copii”, a afirmat Meleșcanu, într-o postare, marți seara, pe pagina sa de socializare.
Meleșcanu a avut marți, la MAE român, o întâlnire cu oficialul de la Helsinki.
Zeci de persoane s-au adunat, duminică, la Ambasada Finlandei la București, pentru a protesta față de modul în care este gestionat cazul Cameliei Smicală, ai cărei copii, Mihai și Maria, au fost reținuți de către autoritățile finlandeze.
Ministerul Afacerilor Externe a publicat, sâmbătă, pe site-ul instituției, un rezumat al eforturilor făcute în cazul Smicală.
„Doresc să vă aduc la cunoștință faptul că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Ambasada României la Helsinki s-au implicat în mod prioritar în sprijinul cetățenei române Camelia (Smicală — n.r.) Jalaskoski, încă de la început, din anul 2015, la momentul sesizării cu privire la instituționalizarea celor doi copii minori ai acesteia”, a postat sâmbătă ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, pe pagina sa oficială de Facebook.
Potrivit acestuia, MAE și misiunea diplomatică română din capitala Finlandei „a stabilit și menține o legătură permanentă cu cetățeana română în cauză, în favoarea căreia a întreprins multiple demersuri de asistență consulară, intervenind în repetate rânduri pe lângă serviciile locale de asistență socială și protecție a copiilor, autoritățile judiciare competente și Ministerul Afacerilor Externe finlandez”.
„Precizăm că atât doamna Camelia Jalaskoski, cât și ambii minori rezultați din căsătoria încheiată în Finlanda dețin dublă cetățenie, română și finlandeză, și au domiciliul pe teritoriul Finlandei. Din perspectiva autorităților finlandeze, cetățenia efectivă atât a mamei, cât și a minorilor, este cea finlandeză, care prevalează în raport cu cetățenia română, aspect învederat constant de către partea finlandeză cu ocazia solicitărilor și demersurilor diplomatice și de asistență consulară ale Ambasadei României la Helsinki”, arată MAE român.