spot_img
3.7 C
București
marți, martie 19, 2024
AcasăAnalizeMegaevenimentul Zilele Culturale Maghiare din Cluj: 450 de programe în 60 de locații...

Megaevenimentul Zilele Culturale Maghiare din Cluj: 450 de programe în 60 de locații și inaugurarea Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca, unul dintre simbolurile Clujului

-

Cea de-a 13-a ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj sunt organizate în spiritul revenirii la normalitate, după pandemia de coronavirus, au anunţat organizatorii, în cadrul conferinţei de presă care a avut loc marţi şi în cadrul căreia a fost prezentată seria de evenimente care va începe la sfârşitul săptămânii şi va dura opt zile, transmite agenția maghiară de știri MTI.

Lilla Szabó, directorul de programe al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, a declarat că în cadrul celui mai important festival cultural din Transilvania, cei interesaţi sunt aşteptaţi la 450 de programe care vor avea loc în 60 de locaţii, încercându-se, astfel, să se revină pe drumul pe care s-a mers până în 2019. Directorul de programe a menţionat că programele au fost organizate în colaborare cu 150 de organizaţii partenere. Lilla Szabó a relatat, totodată, că în cadrul festivalului va avea loc, la fel ca şi până acum, întâlnirea Ansamblurilor de Dansuri Populare Maghiare dedicată zilei Sfântului Ştefan. Anul acesta însă, şi Forumul Muzicii Bisericeşti Maghiare va fi organizat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, a mai adăugat aceasta.

- Advertisement -

Directorul de programe a relatat că din cauza lucrărilor de renovare de pe strada Kogălniceanu, locaţiile obişnuite ale festivalului au suferit modificări: în acest an, târgul de meşteşuguri şi târgul de carte va avea loc pe străzile adiacente străzii Farkas. Târgul de turism se va muta în curtea Consulatului General al Ungariei la Cluj-Napoca, unde va fi amenajată şi o terasă.

Lilla Szabó a relatat, de asemenea, că anul acesta, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj se vor strânge donaţii pentru Fundaţia “Házsongárd”. Publicul poate sprijini renovarea criptei poetului maghiar Dsida Jenő din cimitirul central prin achiziţionarea unor brăţări speciale.

- Advertisement -

În cadrul festivalului, la data de 13 august va fi inaugurată Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca, unul dintre simbolurile Clujului, care a fost renovată cu sprijinul Uniunii Europene şi al statului maghiar. Cu rezervare prealabilă, grupuri de 20 de persoane vor putea vizita şi turnul bisericii. Directorul de programe a specificat că majoritatea programelor festivalului sunt gratuite, însă pentru spectacolele de teatru trebuie cumpărate bilete, iar la unele dintre programe cei interesaţi trebuie să se înscrie în prealabil.

Programul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj poate fi consultat pe pagina de internet Magyarnapok.ro.

Eszter László, directorul reţelei transilvănene “Hagyományok Háza”a relatat că este pentru prima oară când în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj va fi organizat şi un eveniment de folk.

Iubitorii tradiţiilor populare, a muzicii populare şi a dansului popular maghiar sunt aşteptaţi în curtea Colegiului Reformat. Anul acesta va fi celebrată mişcarea cluburilor de dans popular maghiar din Ungaria, care în acest an împlineşte 50 de ani, respectiv mişcarea de dans popular maghiar din Cluj-Napoca, care are 45 de ani.

Emese Oláh, viceprimarul din Cluj-Napoca, a declarat că oraşul a sprijinit organizarea seriei de evenimente cu 600 000 de lei şi că a încercat să ofere tot ajutorul necesar organizatorului, Asociaţia “Clujul Comoară” (“Kincses Kolozsvár”).

Pe scena principală amenajată în centrul oraşului Cluj-Napoca, concerte vor susţine, printre altele, Republic, Budapest Klezmer Band, Csík Zenekar, Gábor Presser şi János Karácsony, Pokolgép şi Bagossy Brothers Company.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img