MEGA SCANDAL LA FIFA: A apărut Raportul Garcia

0
44

FIFA a anunțat marți că a decis publicarea raportului Garcia, referitor la decizia atribuirii Cupei Mondiale de fotbal din 2018 Rusiei și a celei din 2022 Qatarului, informează Reuters.

FIFA a postat pe site-ul său un link către acest raport. Forul fotbalistic mondial a indicat că această decizie a fost luată după ce raportul, întocmit de anchetatorul independent Michael Garcia, a început să fie publicat luni de ziarul german Bild.

Două milioane de dolari au fost vărsaţi în contul fiicei de 10 ani a unui membru FIFA, înaintea atribuirii Cupei Mondiale de fotbal din 2022 emiratului Qatar, afirmă cotidianul german Bild, care publică, începând de marţi, raportul anchetatorului independent Michael Garcia, scrie digisport.ro.

Într-un extras al articolului, dat publicităţi luni seara, jurnalul de mare tiraj asigură că a intrat în posesia raportului de peste 400 de pagini al fostului procuror american privind atribuirea Cupelor Mondiale Qatarului (2022) şi Rusiei (2018), care nu a fost niciodată dat publicităţii de către FIFA.

Conform Bild, raportul Garcia relevă că un fost membru executiv (al instanţei mondiale) i-a felicitat pe membrii Federaţiei din Qatar şi le-a mulţumit prin e-mail pentru un virament de mai multe sute de mii de euro, imediat după atribuire a competiţiei către Qatar.

„Două milioane de dolari, de provenienţă necunoscută, au aterizat, de asemenea, în contul de economii al fiicei de 10 ani a unui membru al FIFA”, continuă ziarul german.

Bild adaugă că „trei membri executivi ai FIFA, care au dispus de drept de vot, au mers la o petrecere la Rio, într-un avion privat al Federaţiei de fotbal din Qatar, înaintea votului pentru atribuirea competiţiei”.

„Din considerație pentru transparență, FIFA salută informația că acest raport a început în sfârșit să fie publicat”, a indicat forul fotbalistic mondial. FIFA a adăugat că decizia a fost luată „pentru a se evita răspândirea oricărei informații înșelătoare”.

Într-un extras al articolului, dat publicității luni seara, Bild a asigurat că a intrat în posesia raportului de peste 400 de pagini al fostului procuror american Michael Garcia, care nu a fost niciodată dat publicității integral de către FIFA.

La finele lui 2014, Michael Garcia a acuzat faptul că lectura raportului său, publicat doar parțial, a fost parțială și părtinitoare.

Cei doi foști președinți ai Camerei de investigație și judecată din cadrul Comisiei de etică a FIFA, elvețianul Cornel Borbely și germanul Hans-Joachim Eckert, s-au opus tot timpul publicării complete a raportului Garcia, estimând că acest lucru nu este posibil din punct de vedere juridic și nici de dorit, în condițiile în care procedurile legate de persoanele vizate în raport sunt încă în curs de derulare.

Mandatele de patru ani ale lui Borbely și Eckert în fruntea justiției interne a FIFA au ajuns la final în luna mai și nu au mai fost reînnoite. Cei doi au fost înlocuiți cu un magistrat columbian și cu fostul președinte grec al Curții Europene de justiție.

Criza care a lovit FIFA în urmă cu circa doi ani a făcut ca zeci de oficiali ai acestei instanțe să fie puși sub acuzare pentru corupție în Statele Unite, în timp ce justiția elvețiană a deschis și ea o anchetă. Fostul președinte al FIFA, Sepp Blatter, a fost suspendat pentru șase ani din orice activitate legată de fotbal.

Înainte ca FIFA să anunțe decizia sa, Blatter a declarat marți pentru AFP că „numai comisa de etică avea dreptul să publice raportul Garcia”.

„Pe fond, eu sunt mulțumit de declarațiile care au fost făcute în epocă în fața comitetului executiv de președintele camerei de judecată a comisiei de etică, Hans-Joachim Eckert, potrivit căruia raportul Garcia nu conținea elemente de natură să repună în discuție atribuirea Mondialului 2018 Rusiei și a celui din 2022 Qatarului”, a afirmat Blatter.

El a repetat că Michel Platini, fostul președinte al UEFA, a avut un rol decisiv atunci când comitetul executiv al FIFA a votat în favoarea atribuirii Mondialului 2022 Qatarului. Blatter a amintit că „inițial a existat un acord pentru ca Mondialul din 2018 să fie atribuit Rusiei, apoi cel din 2022 Statelor Unite”.