spot_img
13 C
București
joi, februarie 22, 2024
AcasăActualitateMEGA AFACEREA VACCINURILOR: New York Times dă în judecată Comisia Europeană pentru...

MEGA AFACEREA VACCINURILOR: New York Times dă în judecată Comisia Europeană pentru că refuză să dezvăluie mesajele text intre von Leyen și șeful Pfizer

-

„Procesele legate de pandemie se înmulțesc”, citim în Politico, care constată că
lista acțiunilor judiciare legate de achizițiile UE de vaccinuri pentru COVID-19 este în creștere. Un document judiciar obținut de POLITICO arată că Pfizer, împreună cu partenerul său BioNTech, au demarat proceduri judiciare împotriva guvernului ungar în luna ianuarie a acestui an pentru livrările de vaccin COVID-19.

Litigiul a început când Ungaria a notificat Pfizer în noiembrie 2022 că nu intenționează să efectueze plățile către compania farmaceutică, invocând conflictul din Ucraina. Procesul Pfizer împotriva Ungariei este similar cu cel deschis de aceeași companie farmaceutică împotriva Poloniei. În ambele cazuri, țările sunt trimise în judecată la o instanță civilă pentru refuzul lor de a primi și de a plăti livrările de vaccinuri COVID-19 pentru care s-au angajat.

- Advertisement -

În România, notează Politico, procurorii doresc ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a doi foști miniștri ai sănătății, susținând că au achiziționat prea multe vaccinuri COVID-19 și, prin urmare, au produs statului prejudicii de peste 1 miliard de euro.

Între timp, New York Times dă în judecată Comisia Europeană pentru că a refuzat să dezvăluie mesajele text menționate într-un interviu din aprilie 2021 cu Ursula von der Leyen. În articol, președinta Comisiei a vorbit despre eforturile sale de achiziție a vaccinurilor și despre schimbul de mesaje cu directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla.
În sfârșit, organul de supraveghere a criminalității financiare din UE, Parchetul European, a anunțat într-un scurt comunicat de presă în octombrie anul trecut că a deschis o investigație cu privire la achiziționarea de vaccinuri. Nu a precizat însă pe cine investighează, adaugă publicația belgiană.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img