Planurile Chișinăului de a recunoaște drept genocid foametea din RSS Moldovenească după Marele Război pentru Apărarea Patriei sunt ipocrizie și o batjocură la adresa bunului simț. Este de preferat ca autoritățile moldovenești să nu se joace cu istoria pentru a nu repeta soarta Ucrainei, a spus vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, citat de Vzgliad.
„Cât de arogant, prost și ipocrit trebuie să fii pentru a-ți bate în acest fel joc de istorie și de bunul simț! Orice persoană cât de cât educată știe în ce stare se afla economia URSS după încheierea războiului. Deși, dacă este să te iei după logica unor idioți precum Grosu (Igor Grosu, președintele parlamentului moldovenesc – n.r.) , toată țara se îngrășa, doar mica și nefericita Moldovă murea de foame”, reiese din mesajul postat de Medvedev pe pagina VKontakte.
Medvedev a amintit că de foame a suferit nu doar Moldova, ci și întreaga populație a Federației Ruse, și anume regiunea Volga, Siberia de Vest, Caucazul de Nord, precum și Ucraina și Belarus.
„Moldova nu a fost ocolită de această calamitate sinistră. Și numai prin eforturi comune colosale s-a reușit lichidarea consceințelor ei”, a subliniat politicianul.
Medvedev a apreciat, totodată, că „cei hrăniți de Soros” încearcă să transforme tragedia într-o farsă împotriva „țării noastre comune de la acea vreme”, dezvinovățindu-i pe adevărații vinovați de această crimă: al Treilea Reich și complicii lor, printre care și România.
Politicianul a amintit că „în timpul așa-numitei Operațiuni 1111 din 1943–1944, a fost jefuită și distrusă economia teritoriilor ocupate ale „Guvernământului Transnistria”, care intră, în mare parte, în componența Moldovei astăzi”. Atunci, în Regatul României au fost duse toate utilajele industriale, șinele de tren erau trimise spre topire, iar înainte de semănatul din primăvara anului 1944, tot inventarul agricol deținut de țărani a fost confiscat și scos din țară.
„Iată cine a pregătit adevăratul genocid! Așa că toate întrebările merg către Bucureștiul atât de îndrăgit de Grosu, către actualii moștenitori ai criminalului de război Antonescu”, a comentat Medvedev.
Politicianul a avertizat autoritățile moldovenești că drumul Ucrainei de la oficializarea „poveștilor despre Holodomor” (se referă la foametea din anii 1932-1933 – n.r.) în 2006 până la crearea primului batalion nazist în 2014 a durat mai puțin de zece ani.
„Și totul pornește de la aceste „jocuri” cu istoria. Cu ea nu trebuie să te joci fără să gândești, pentru ca la final să nu ajungi într-un nou război” – a rezumat politicianul.
Anterior, președintele parlamentului moldovenesc, Igor Grosu, a spus că deputații moldoveni analizează posibilitatea de a recunoaște foametea din 1946-1947 drept genocid, urmând exemplul „Holodomorului” ucrainean.