Medicii de familie sunt de neclintit: nu vor să distribuie pastilele cu iod care se iau în caz de accident nuclear. Ei spun că legea le interzice acest lucru. În plus, s-ar bloca activitatea în cabinete. „Medicii de familie nu trebuie să fie sclavii sistemului de sănătate, pentru că așa vrea ministrul Sănătății. Nu mai putem să suportăm aceste corvoade impuse. Nu suntem furnizori de medicamente”, spune la RFI Dumitru Mărășescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi.
Medicul curant nu are voie să distribuie medicamente, iar iodura de potasiu este pe lista medicamentelor. În cazul in care medicul nu respecta acest lucru, casa de asigurari de sănătate îi reziliază contractul.De asemenea, nu dorim blocarea activității medicale în cabinete, spune la RFI, Klára Soós, medic de familie în Miercurea Ciuc și președinta Patronatului Medicilor de Familie Harghita.
„Să neglijăm pacienții, bolnavii acuți și cronici, vaccinările …De ce? Ca să distribuim tablete? Deci, nu este o activitate medicală. Pe de-o parte. Pe de altă parte, medicul curant nici nu are dreptul să distribuie medicamente. Ori, iodura de potasiu este medicament, este pe lista medicamentelor. Deontologia profesională interzice medicului practician să participe la acțiuni de distribuire de medicamente. Mai departe, contractul cadru, în afara faptului că îi interzice medicului curant să distribuie medicamente în cabinet, în cazul în care medicul nu respectă această regulă, atunci casa de asigurări de sănătate reziliază contractul medicului. Noi avem dreptul chiar și obligația să avem în baremul de urgență medicamente de urgență, pe care le administrăm pacientului în cabinet. Între a administra și a distribui este o diferență foarte mare.Noi am propus ca distribuirea pastilelor să se facă fie prin administrația publică locală, ISU, farmacii. În Elveția, de exemplu, se distribuie prin administrații locale, au birou social, au asistenți medicali comunitari. În Belgia, se distribuie prin farmacii.”-
„De doi ani și jumătate ne-am săturat să ni se pună totul în cîrcă. Nu mai vrem altă corvoadă. Sunt alte institutii care pot distribui aceste medicamente”, spune la RFI, medicul Dumitru Mărășescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie Galați.
„Da, suntem de acord ca aceste medicamente să ajungă la populație, dar nu prin medicina de familie. De când a început această pandemie, medicii de familie nu au avut o zi de concediu. Tot timpul, ei trebuie să dea și tratamentul de diabet, trebuie să dea și medicamentele pentru afecțiunile oncologice, deoarece s-au închis policlinicile. Just, a fost o epidemie, dar asta nu înseamnă că medicii de familie trebuie să fie sclavii sistemului de sănătate, pentru că așa vrea domnul ministru Rafila. Eu cred că domnul ministru Rafila și alți oameni de lângă ei sunt…nu știu cum să mă exprim…în afară de orice regulă, cred că nu știu cu ce și cum se mănâncă această medicină de familie, nu știu ce face un medic de familie în cabinet. Nu mai putem să suportăm aceste corvoade impuse, nu suntem furnizori de medicamente, este în lege”.
Problema cea mai mare este birocrația care implică distribuția acestui medicament, ne-a spus medicul Gabriel Munteanu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Bistriţa-Năsăud.
„Eu m-am implicat de la început în vaccinarea anticoronavirus, o acțiune și activitate medicală curată. Dar când a venit distribuirea cupoanelor de 100 de lei, nu pot să vă spun ce probleme au apărut și cât timp irosit a fost. Acest lucru nu mai ținea de noi, iarăși nu s-a dorit să se facă prin alții care o puteau face liniștiți, acum sunt consilii, dsp-uri…Să știți că au fost colegi care pur și au reziliat contractul de vaccinări din cauza acestor activități birocratice.Sunt foarte multe consultații în perioada aceasta și dacă ne pierdem timpul cu înscrisuri, tabele și semnături, nu mai putem consulta”.