Printr-o inițiativă neobişnuită, medicii de familie atrag atenția că părerea lor nu este luată în seamă în actuala criză. Pentru a se face auziți, medicii s-au dezbrăcat. La propriu, transmite Deutsche Welle.
RELATAREA DEUTSCHE WELLE:
O decizie politică recentă a umplut paharul mâniei medicilor de familie. La începutul lunii martie, când coronavirusul a început să se răspândească în Germania, s-a decis ca pacienții cu infecții respiratorii ușoare să nu mai fie nevoiți să meargă la medic pentru a obține concediu medical, fiind suficient un apel telefonic. Această regulă, au explicat decidenții politici, a avut menirea de a preveni aglomerația în cabinetele medicale, limitând astfel răspândirea SARS-CoV-2.
O lună mai târziu, la jumătatea lunii aprilie, noua regulă urma să expire. „Vineri după-amiază am fost informați că vechea regulă se va aplica din nou începând de luni dimineață”, a declarat Hannes Blankenfeld, medic generalist la München, într-un interviu acordat Deutsche Welle. „Am fost indignati. Cine sunt în clipa de față persoanele cu simptome respiratorii ușoare? Probabil că printre ele sunt și pacienți cu coronavirus”.
Acestea pun în pericol nu numai persoanele bolnave cronic care vizitează cabinetul. Medicii sunt nemulțumiți și de lipsa echipamentului de protecție în această perioadă complicată. „Ne folosim îmbrăcămintea de protecție pentru a examina pe cineva cu simptome ușoare, care poate nu are nevoie să vadă deloc un medic”.
„Îngrijorări gol-goluțe”
Hannes Blankenfeld face parte dintr-un grup de medici generaliști din întreaga Germanie, bine conectați, care vor să își strige indignarea. „Ne-a fost clar că, dacă scriem doar o notă de protest, nu vom primi prea multă atenție”, spune acesta. Așa că au urmat exemplul medicului francez Alain Colombié, care a denunțat lipsa echipamentului de protecție în cabinetul său fotografiindu-se la bustul gol. Așa a luat naștere inițiativa „Îngrijorări gol-goluțe”.
Doctorii se pozează fără haine, în interiorul sau în fața cabinetelor medicale, purtând doar mască de protecție, stetoscop sau o manșetă de măsurat tensiunea arterială. Nu sunt chiar complet goi, zonele intime fiindu-le acoperite, când de-o masă, când de un scaun sau de o pancartă, sau pur și simplu prin poziționarea „strategică” în faţa aparatului de fotografiat. Pe pagina de internet a inițiativei, medicii scriu: „Așa arătăm când puținul pe care îl avem se epuizează”. Fără protecție, avertizează medicii, sunt vulnerabili.
Unii dintre ei pozează cu o bormașină pe post de prelungire a mâinii care prelevează probe de la distanță sigură sau cu o umbrelă transparentă pe post de scut de protecție atunci când se uită în gâtul pacienților. Două doctorițe și-au pus propriul păr în fața gurii pe post ca înlocuitor pentru masca de protecție facială.
Hannes Blankenfeld, medic de familie la München, înțelege că toată lumea caută momentan echipamente de protecție și dezinfectanți. Dar, spune el, problema este cunoscută de mai multe săptămâni.
Regula specială pentru concediile medicale prin telefon a fost extinsă de autoritățile sanitare. Cu efect retroactiv. Inițiativa „Îngrijorări gol-goluțe”, asociații medicale și oameni politici din diverse partide au protestat. De atunci, regula este prelungită cu două săptămâni. În prezent, ea expiră pe 18 mai.
„Nu există planificare pe termen lung”
Acest lucru nu este suficient pentru medici. Ei solicită permisiunea de a acorda concedii medicale pentru pacienții cu boli respiratorii ușoare la telefon, până la sfârșitul pandemiei. „Într-o situație atât de complexă, de pandemie, luarea unei decizii de felul acesta o dată la două săptămâni arată că nu există o planificare bine gândită, pe termen lung”, critică Blankenfeld.
Medicii au companiile de asigurări de sănătate de partea lor. Andreas Storm, directorul general al companiei DAK-Gesundheit, s-a declarat în favoarea menținerii regulii până la sfârșitul lunii iunie. În context, la cererea DAK, Institutul sociologic Forsa a efectuat un studiu, potrivit căruia angajații nu abuzează de noua regulă privind concediul medical: doar o zecime din respondenții care și-au luat concediul medical prin telefon, nu ar fi făcut acest lucru în absența regulamentului în vigoare.
Angajatorii se tem că regula ar fi abuzată
Rezultatul investigației sociologice vine în contextul îngrijorărilor crescânde ale angajatorilor că angajații ar putea abuza de regula concediului medical luat prin telefon. Când, la jumătatea lunii aprilie, nu era limpede că excepția va fi prelungită din nou, Asociația Federală a Patronatelor din Germania (BDA) a salutat expirarea noii prevederi, exprimându-și speranța că se va reveni treptat la normalitate, relatează agenția DPA.
Blankenfeld și colegii săi au fost surprinși de ecoul mondial al inițiativei lor cu fotografiile nud. Până acum s-au adunat aproximativ 50 de fotografii. „Vrem să avem un cuvânt de spus în actuala criză. Vrem să ne protejăm pacienții. Vrem să fim apți să lucrăm pentru a gestiona această criză”, spune Blankenfeld.
Pentru a face acest lucru, doctorii ar avea nevoie de sprijin material sub formă de echipament de protecție. Totodată și de sprijin politic, astfel încât să nu fie luate decizii greșite, „care apoi produc haos la nivel local”.