Medicii de familie acuză haosul asimptomaticilor și a celor cu simptome ușoare: O reală dar nedeclarată oficial stare de urgenţă

0
83

Societatea Naţionala de Medicina Familiei/Medicina Generală (SNMF) reproşează Guvernului că a emis OUG 180/2020 prin care bolnavii de COVID asimptomatici sau cu simptome uşoare vor fi trataţi la domiciliu fără o consultare prealabilă a practicienilor. Reprezentanţii SNMF spun că aceşti bolnavi rămân la domiciliu, fără o evaluare iniţială prin investigaţii de laborator sau imagistice. Societatea de Medicina Familiei precizează că actul normativ introduce noţiuni punitive şi imperative precum „penalizare” sau „obligaţie”, care este ilegală, şi nu are nicio prevedere care să clarifice procedurile de testare şi de îngrijire, de atitudine în faţa pacientului asimptomatic sau cel care refuză testare. „Singurii vinovaţi pentru tot ce s-ar putea petrece vor fi medicul şi eventual pacientul”, mai spune sursa citată conform news.ro.

”Astăzi, într-o reală dar nedeclarată oficial stare de urgenţă, fapt atestat de de numărul zilnic de cazuri noi, acest act normativ, aproape fără conţinut, reprezintă dovada lipsei de consideraţie faţă de un sfert dintre medicii din România şi pacienţii lor. Ignoraţi voit de autorităţi în ultima jumătate de an, medicii de familie  sunt  redescoperiţi doar pentru a fi împovăraţi  cu noi responsabilităţi birocratice şi pedepse atunci când sistemul nu mai face faţă. Înrobirea medicilor de familie cu contracte obligatorii şi pedepse nu va salva nici sistemul şi nici vieţi omeneşti. Ba dimpotriva! Vrem să asigurăm populaţia că noi, medicii de familie, la fel ca toţi ceilalţi profesionişti din sănătate, vom fi în continuare alături de toţi pacienţii noştri şi îi vom îngriji cu toate resursele şi capacitatea noastră,  aşa cum am făcut de la începutul pandemiei”, potrivit documentului de presă.