Măsuri de austeritate în Rusia după prăbușirea prețului petrolului

0
231
Russian President Dmitry Medvedev and Prime Minister Vladimir Putin, not pictured, meet with Russian women at the Gorki presidential residence outside Moscow on Friday, Nov. 25, 2011. (AP photo/RIA Novosti, Dmitry Astakhov, Presidential Press Service)

Premierul rus Dmitri Medvedev a anunțat vineri că toate ministerele și structurile statale vor fi nevoite să taie din cheltuieli și să-și reducă personalul pentru a face față crizei prin care trece Rusia, transmite agenția EFE.

El a cerut tuturor instituțiilor publice să prezinte propuneri pentru diminuarea bugetului fiecăreia și a numărului de angajați. Medvedev a mai precizat că implementarea unor proiecte va fi amânată sau anulată. De asemenea, pentru a aduce noi venituri la buget, urmează să fie scoase la privatizare unele societăți de stat.

Premierul rus a vorbit și despre importanța unor măsuri menite să reducă dependența Rusiei față de evoluția prețului petrolului, produs care împreună cu gazele naturale (al căror preț este corelat cu cel al petrolului) asigură cea mai mare parte a exporturilor Rusiei și jumătate din încasările la buget.

De altfel, scăderea puternică a prețului petrolului pe piețele internaționale, preț care a ajuns la 30 de dolari barilul, este principala cauză a crizei economice prin care trece Rusia, afectată de asemenea de sancțiunile adoptate împotriva ei de statele occidentale pentru destabilizarea Ucrainei.

Guvernul de la Moscova și-a construit bugetul bazându-se pe un preț al petrolului de circa 50 de dolari barilul. Prin urmare, scăderea cotațiilor petrolului mult sub acest prag este de natură să destabilizeze serios finanțele publice ale Rusiei.

Premierul rus nu a exclus posibilitatea ca prețul petrolului să scadă și mai mult, mai ales ca urmare a apariției unor noi exportatori, cum este Iranul.

Kremlinul a confirmat ulterior că reducerea cheltuielilor va afecta inclusiv Administrația Prezidențială, sistemul judiciar și agențiile federale.