spot_img
3 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAnalizeMașina azeră de spălat bani: Au „cumpărat” politicieni europeni cu 2,5 miliarde...

Mașina azeră de spălat bani: Au „cumpărat” politicieni europeni cu 2,5 miliarde de euro

-

- Reclama -

Liderii Azerbaidjanului au „cumpărat” politicieni europeni și proprietăți în Occident spune un Raport OCCRP conform Radio Europa Liberă.

- Reclama -

Azerbaidjanul a chetuit 2,5 miliarde de euro, în perioada 2012-2014, cu scopul de a obţine susţinători în străinătate, inclusiv la Consiliul Europei (CoE), potrivit unei anchete jurnalistice efectuate de ziare europene cu privire la această ţară petrolieră din Caucaz, relatează AFP.

- Advertisement -

Firma britanică Polux Management este condusă cel puțin pe hârtie de un anume Mararram Ahmadov.

Dar el este cel mai probabil doar un șef fictiv, a cărui sarcină este să servească elitelor bogate și corupte ale Azerbaidjanului în încercarea de a influența politicieni europeni și de a-și face viața încă și mai îmbelșugată – scrie colectivul jurnalistic Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) într-un raport despre practicile dubioase ale liderilor de la Baku și apropiaților lor, intitulat „Mașina azeră de spălat bani”.

- Advertisement -
Reuniunea anuala a Uniunii Social Creștine, Wildbad Kreuth , 20 ianuarie, 2016.

Reuniunea anuala a Uniunii Social Creștine, Wildbad Kreuth , 20 ianuarie, 2016.

Firma Polux Management a trimis la 25 octombrie 2013 suma de 61.000 de euro pe contul politicianului german de frunte Eduard Lintner, din Uniunea Social-Creștină, ramura bavareză a grupării conservatoare a cancelarului Angela Merkel. Cu numai două săptămâni înaintea sosirii banilor în cont, Lintner fusese în Azerbaidjan, să monitorizeze alegerile prezidențiale.

Majoritatea observatorilor au considerat alegerile drept incorecte, cu rezultatul previzibil – o nouă realegere a liderului autoritar de la Baku, Ilham Aliev. Alegerile din 2013 au fost marcate în plus de un fapt penibil: o aplicație de mobil a arătat rezultatele încă înaintea deschiderii urnelor de votare. Aliev a câștigat până la urmă cu 85% din voturi, dar cu toate acestea germanul Eduard Lintner a avut numai vorbe de laudă, spunând că „întregul proces electoral a fost organizat la nivel superior, îndeplinind standarde cum avem de pildă în Germania”.

Potrivit autorilor raportului, Lintner a primit și alte sume misterioase de la Polux Management și nu a fost singurul.

Irina Bokova , sediul ONU la New York, 12 aprilie,2016

Irina Bokova , sediul ONU la New York, 12 aprilie,2016

Chiar în ziua când germanul a primit cei 61.000 de euro, alte 20.000 au intrat în contul bulgarului Kalin Mitrev, soțul directoarei generale UNESCO Irina Bokova. Cu trei zile înaintea plății, Bokova inaugurase la sediul UNESCO din Paris expoziția de fotografii „Azerbaidjan, țara toleranței”, organizată de fundația Heidar Aliev, prezidată de prima doamnă azeră Mehriban Alieva. În total, susțin autorii raportului, Mitrev a primit în conturi din Elveția și Bulgaria 425.000 de euro. Pe vremea aceea era om de afaceri particular, acum este directorul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Un alt beneficiar de cadouri bănești de la Baku – via Polux Management – este potrivit autorilor investigației politicianul italian Luca Volontè, fost președinte al Partidului Popular European din APCE. El a fost deja învinuit în Italia de luare de mită de la azeri, așa cum arată un articol semnat de cunoscuta ziaristă anti-corupție azeră Khadija Ismayilova. Potrivit procurorilor italieni, el a primit în total aproape 2,4 milioane de euro prin intermediul fundației sale, în schimbul unei poziții pro-Baku în procesul luării unor decizii în structurile europene – de pildă, legate de soarta prizonierilor politici azeri.

Alt politician proeminent mituit de azeri a fost slovenul Zmago Jelencic Plemeniti, liderul Partidului Național Sloven, care ar fi primit cam 32.000 de euro pentru… traducerea unei cărți despre care autorii investigației spun că nu este de găsit în nici o bază de date.

Protest la Praga impotriva corupției la nivel înalt în Azerbaidjan

Protest la Praga impotriva corupției la nivel înalt în Azerbaidjan

Colectivul Investigace.cz se ocupă și de ramificațiile cehești ale rețelei pan-europene de mită cu origini azere. Potrivit jurnaliștilor cehi, în Cehia au ajuns aproape 6,5 milioane de dolari din Azerbaidjan – dar nu neapărat ca mită: bogătașii azeri și-au trimis bani în conturile din bănci cehești sau și-au cumpărat din magazinele de aici bijuterii și ceasuri scumpe. Jurnaliștii cehi notează că cea mai activă în Cehia pare să fi fost familia Nagiyev – a lui Ali Nagiyev, adjunctul șefului structurii azere de stat pentru… combaterea corupției.

În presa de limbă engleză, investigația referitoare la practica mituirii de politicieni europeni de către Baku a fost publicată de instituții de presă ca „Guardian” și BBC. „Guardian” scrie că dezvăluirile ar putea avea ca efect un „cutremur” la APCE, mai ales că nu este prima dată când un membru al ei este bănuit de a fi primit bani de la regimuri politice nedemocratice și Adunarea se află în plin proces de investigare a unor asemenea abateri.

Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) este o structură cuprinzând 40 de centre investigative non-profit din lumea întreagă, având printre membri RISE Moldova și „Ziarul de Gardă”, iar în România – proiectul RISE.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img