Comisarul european pentru afaceri economice: Zona euro are un masiv deficit democratic. Nu se mai poate

0
115
EU Commissioner of Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs Pierre Moscovici puts his glasses on before delivering a speech during a joint press conference regarding European semester package on country specific recommendations, at the EU headquarters, in Brussels on May 22, 2017. / AFP PHOTO / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a denunțat marți ”deficitul democratic masiv” din zona euro, care în opinia sa trebuie reformată pe baza propunerilor lansate în luna mai de Comisie, transmite AFP.

„Există un deficit democratic masiv. Nu există nicio altă instanță (…) care ia decizii atât de importante fără să existe transparență (…), democrație în fața unui parlament. Nu se mai poate”, a declarat el în cadrul unei întâlniri cu jurnaliști.

„Trebuie absolut să rezolvăm chestiunea democratică din cadrul zonei euro”, a insistat el. Aprofundarea Uniunii economice și monetare „este pentru mine șantierul european al următoarelor luni”, a mai spus Moscovici.

Sâmbătă, în cadrul forumului The European House — Ambrosetti, un fel de mini-Davos din Italia, el a spus că gestionarea de către zona euro a planurilor de salvare a Greciei a fost „aproape de un scandal democratic”, în special pentru că reformele cerute grecilor în schimbul unui sprijin european au fost decise cu ușile închise, fără control democratic.

Comisia Europeană a prezentat la sfârșitul lunii mai propuneri pentru accelerarea integrării zonei euro. Președintele CE, Jean-Claude Juncker, urmează să facă noi anunțuri în discursul său privind starea Uniunii la 13 septembrie.