In fosta închisoare din Erbil, Le Figaro s-a întâlnit cu tineri îndoctrinaţi şi formaţi să ucidă „necredincioşi”, adică nemusulmai din punctul de vedere al Organizaţiei stat islamic. Centrul de la Erbil este unul de detenţie dar şi de reabilitare a minorilor. „Suntem toţi Daesh!” strigă în cor, pe jumătate amuzaţi, tinerii pe care Le Figaro îi întâlneşte pe terenul de fotbal al puşcăriei. Mai toţi dintre ei erau copii când au fost înrolaţi de Organizaţia stat islamic. Torturi, decapitări, execuţii apoi predarea după căderea oraşului Mosul – au trăit toate etapele.
Sunt copii sau călăi? Vinovaţi sau victime? Intrebări pe care ş-i le pune Le Figaro dar mai cu seamă autorităţile kurde şi irakiene. Autorităţi care recent au anunţat că deţin 4.000 de jihadişti, printre care mulţi europeni, unii chiar francezi şi minori. După trei ani de război, Irakul face faţă azi acestor mii de copii recrutaţi de islamişti pe care au pus mâna masiv începând cu luna august 2017, data căderii oraşului Mosul.
In închisoarea pentru minori de la Erbil ei sunt repartizaţi în funcţie de gradul lor de periculozitate. Diverse ONGuri, prezente la faţa locului, propun programe de reabilitare; îi formează pentru diverse meserii precum coafor, electrician sau instalator, meserii pe care le vor face odată reîntorşi în sânul unei societăţi pe care până nu demult au combătut-o. Din spusele unora dintre angajaţii ONGurilor, programele propuse sunt insuficiente. Regiunea în care se află numără 4.000 de moscheei iar radicalizarea spiritelor se accentuează. „Daesh e foarte prezentă în minţile oamenilor şi doar educaţia ne poate salva” spune un interlocutor ziariştilor de la Figaro.
Greu de aflat dacă printre minorii de la Erbil se află şi unii care au ucis pe cineva dar se subînţelege că răspunsul este adesea pozitiv. Adel, unul dintre tinerii cu care au stat de vorbă jurnaliştii francezi, spune cum a fost fascinat de oamenii Organizaţiei stat islamic. I-au dat uniformă, un kalaşnikov, l-au învăţat să se folosească de arme şi explozibili şi i-au arătat cum se execută, decapitează şi torturează oameni. Condamnat la un an şi trei luni închisoare, Adel va fi repus în curând în libertate.
Basir, 17 ani, tocmai a ieşit de după gratii după şase luni de detenţie. După ce a lucrat în închisoare trei luni cu cei care se ocupă de integrarea socială a deţinuţilor, a fost considerat deradicalizat. Cu toate acestea, „adolescentul refuză să dea mâna cu femeile şi nu ascultă deloc muzică” notează Le Figaro.
Mustafa, tot 17 ani, povesteşte cum s-a angajat voluntar în armata „califatului”. Pentru 50 de dolari pe lună, s-a luptat şase luni în prima linie la Mosul. „Pe front am întâlnit mulţi străini. Francezii erau cei mai duri, cei mai cruzi”spune tânărul, regretând faptul că s-a putut deda şi el la astfel de fapte.
Militarul care îi păzeşte, specializat în lupta antiteroristă, afirmă însă că mai toţi aceşti tineri au învăţat de la jihadişti să-şi disimuleze intenţiile şi să mintă. „Toţi repetă acelaşi lucru. Sunt mai departe periculoşi” conchide respectivul, citat în încheierea anchetei din Figaro.