Audierile făcute astăzi de magistraţii Curţii de Apel în dosarul în care Dan Voiculescu şi directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, sunt judecaţi pentru şantajarea administratorului RCS-RDS, Ioan Bendei, au scos la iveală noi abuzuri. Angajaţii Gărzii Financiare, interogaţi în calitate de martori, au vorbit despre ordinul primit de la superiori de a controla actele companiei de cablu şi de a ridica în mod expres contractul semnat de RCS & RDS cu Liga Profesionistă de Fotbal. Procurorii DNA spun că acele acte au fost folosite la șantajul propriu-zis, lucru dovedit de interceptări, transmite Digi 24.
În faţa judecătorilor au dat declaraţii trei inspectori de la Garda Financiară. Corneliu Spulber susţine că superiorii săi i-au cerut să facă verificări atipice doar în privinţa RCS & RDS. Inspectorul a recunoscut în sala de judecată că acea cerere era peste atribuţiile lui de serviciu.
„Ce mi se ceruse era în plus faţă de sarcinile mele de serviciu. Când am ajuns la RDS, a avut loc o întâlnire cu conducerea RDS, printre care şi domnul Ioan Bendei, care m-a întrebat cine vrea acel contract. Nu am putut să-i divulg numele superiorului meu, astfel că am zis că e cererea comisiei de analiză şi risc din ANAF”, a declarat în instanță Corneliu Spulber, comisar al Gărzii Financiare
O mărturie importantă a făcut şi George Bălescu, comisar la Garda Financiară.
„Am ridicat fotocopii după toate actele. Aceste documente au rămas la biroul nostru. Le-am prezentat doar şefului direct. Ulterior documentele au rămas în birou, dar nu ştiu dacă s-au uitat şi alţi colegi peste ele atâta vreme cât eu nu eram în încăpere. Ulterior am primit şi de la SC Bodu SRL actele adiţionale, pe care le-am încrucişat cu cele primite de la RDS”, a declarat el.
„Postul TV Antena 3 a difuzat, sub forma unor ştiri, materiale cu caracter denigrator la adresa părţii vătămate. În plus, începând cu data de 9 mai 2013, în scopul menţinerii şi amplificării stării de temere induse părţii vătămate, pe posturile de televiziune SC Antena TV Group SA, a fost difuzat un spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la eventuale fapte de corupţie în care ar putea fi implicată partea vătămată”, arătau procurorii anticorupţie.
Pentru a demonstra contrariul, avocaţii inculpaţilor le-au cerut judecătorilor să audieze mai mulţi jurnalişti ai Antena Group. Unii dintre ei au dat declaraţii în calitate de martori şi la DNA.
Judecător: Domnul Mugur Ciuvică a declarat la parchet, citez: „acest jurământ este prea serios pentru o anchetă băsistă”. Cu declaraţii de genul acesta, îl vom chema în instanţă ca să facă spectacol? Vă reamintesc că declaraţia mincinoasă se pedepseşte conform legii. (Sursa: declaraţie în instanţă)
Miza şantajului era uriaşă, susţin procurorii DNA. Directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, ar fi încercat cu ameninţări să îl convingă pe administratorul RCS & RDS să accepte un contract prestabilit, în valoare de 35 de milioane de euro, pentru retransmisia pe satelit a posturilor Antena Group.
„Mi-a spus că are un contract semnat de mine cu o societate, Bodu SRL, iar această convenție ar reprezenta, de fapt, o şpagă. Mi-a spus că dacă această chestiune va deveni publică „eu nu voi mai sta la această masă” şi mi-a sugerat că aş putea fi arestat”, a declarat în instanţă administratorul RCS & RDS. Directorul Antena Grup a negat totul.
Potrivit stenogramelor care există la dosar, tot planul de şantaj era coordonat de Dan Voiculescu şi fiica sa, Camelia. Cei doi sunt acum judecaţi pentru complicitate la şantaj.
Dan Voiculescu: Eu vreau trei lucruri: denunţ calomnios…
Camelia Voiculescu: Da.
Dan Voiculescu: Plângere penală prealabilă…
Camelia Voiculescu: Da.
Dan Voiculescu: Şi o delegaţie de la Antena 1, n-ar trebui Mihai…
Camelia Voiculescu: Da.
Dan Voiculescu: De la Antena 1, ba poate şi Mihai.
Camelia Voiculescu: Da.
Dan Voiculescu: Vorbiţi voi, vedeţi cine, care să se ducă la uşă la RCS…
Camelia Voiculescu: Da.
Dan Voiculescu: Şi să ceară: „Vrem să vorbim cu domnu’ Bendei!”
Camelia Voiculescu: Da.
Sursa: rechizitoriul DNA
Fostul senator, condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării ICA, a cerut instanţei să nu fie scos din celula sa de la Rahova pentru a da declaraţii în acest proces.