spot_img
14.7 C
București
miercuri, mai 29, 2024
AcasăDezvaluiriMĂRTURIA celui de al doilea om CHEIE în Black Cube: Tot ce...

MĂRTURIA celui de al doilea om CHEIE în Black Cube: Tot ce știu este că Helvig sau președintele român a fost de acord

-

Jurnalistul Ion Cristoiu a publicat luni noapte pe blogul său mărturia lui Avi Yanus, co fondator al Black Cube şi directorul financiar al companiei. Depoziția a fost făcută pe 27 iunie 2016 în cadrul Comisiei Rogatorii la interogatoriul luat de sergent Major Senior Yael Tanzi din LAHAV 433 Unitate a Poliției Israeliene de luptă împotriva crimei organizate cunoscută ca FBI-ul Israelului.

Tot ce știu este că Helvig (n.red-directorul SRI) sau președintele român a fost de acord, spune Yanus.

- Advertisement -

MĂRTURIA LUI AVI YANUS:

„Am deschis în Londra o companie fiică-soră deținută complet de Black Cube, numită BC Strategy UK Ltd. Eu sunt director al ambelor companii.
Am început să lucrez pentru Black Cube în martie 2011, atunci când compania fost deschisă.
Sunt Directorul Financiar (CFO) și director al ambelor companii.

Sunt pe deplin responsabil pentru următoarele aspecte ale companiilor: financiar, resurse umane, operațiuni, legislație în domeniul muncii. Și, de asemenea, dețin rolul de martor pentru ambele companii în toate procesele legale ținute în Israel și internațional. Sunt și responsabil cu rezultatul cercetărilor pe care le efectuăm pentru a fi folosite în tribunal.

Dan Zorella și cu mine muncim în cooperare deplină și împărțim foarte clar diferitele zone ale operațiunii. Ne consultăm de fiecare dată când vreunul dintre noi dorește să se consulte cu celălalt. Pot fi probabil ocazii când iau decizii singur fără să mă consult cu Dan și viceversa. Ocazional ne informăm unul pe celălalt doar în retrospectivă, alteori nu o facem, însă aceasta nu în deciziile importante.

Îi cunosc pe Ron Weiner și David Geclowicz.
L-am sunat prima oară pe Ron în august 2015, când el făcea un tur al Australiei, după ce am primit recomandările sale de la un alt angajat, care a servit cu el în armată. I-am oferit o slujbă în compania israeliană iar el a fost de acord, și în cel mai scurt timp a venit în Israel și a lucrat până în acest moment pentru companie. Relația noastră e strict profesională ca între angajat și directorul său.
L-am intervievat pe David în aprilie sau mai 2015 și i-am oferit să lucreze în compania britanică. A acceptat oferta mea și a început să lucreze pentru companie până acum.

Niciodată nu am pus piciorul în România.
Nu i-am autorizat pe Ron și pe David să facă vreo activitate acolo. Aceștia au fost autorizați de către Dan. El va dezvolta aceasta în depoziția sa.

Am oferit asistență în cadrul operațiunii. În legătură cu munca mea în cadrul companiei am intervievat sute de angajați ai companiei și le-am prezentat pretențiile profesionale ale lui Dan. De exemplu, vineri după-amiază, înainte de arestare, Dan mi-a cerut să-i sun pe David și Ron și să-i informez că sarcina noastră nu a fost îndeplinită și că ei nu vor zbura înapoi la Tel Aviv sau Londra, așa cum fusese planificat, iar ei vor rămâne în România până sâmbătă dimineața. Nu am cunoscut detaliile. Acest timp de ordine obișnuiam să le primesc de la Dan de două ori pe zi pe diferite teme ce cădeau în responsabilitatea mea.

Nu am cunoscut dacă existau documente semnate pe această problemă. Dan va dezvolta aceasta în depoziția sa. L-am înregistrat pe client după arestarea lui Ron și David.

Clientul i-a plătit lui Dan pentru operațiunea noastră pe 16 martie 2016. Conform cu ceea ce Dan mi-a spus, erau 115.000 de lire, ceea ce reprezintă 149.000 de euro, ce i-au fost dați lui Dan în România bani gheață. Dan mi-a dat plata în Londra, după ce el s-a întors din România, pe 17 martie 2016. A venit cu banii în diplomatul său și, conform consultației juridice primite din partea avocatului companiei, nu era necesar să raportez asemenea tranzacție între țările UE. În acea noapte amândoi am mers într-o călătorie de afaceri în Polonia și apoi în Israel. În legătură cu depozitarea unei asemenea sume, acesta este un proces ce durează trei-patru ore. Se verifică originea fondurilor și dacă nu sunt cumva falsificate. Am pus banii într-un plic în seiful companiei în Londra și am emis o factură.
(Yanus arată investigatorului o copie a facturii)
După câteva săptămâna am depus banii la o sucursală a băncii aproape de biroul companiei în Londra și am păstrat plicul și câteva bancnote de dedesubtul și de deasupra teancului de bani așa încât autoritățile să poate strânge amprente dacă era necesar.
(Investigatorul îl întreabă pe Yanus dacă face aceasta mereu. Yanus răspunde: Nu. Am făcut aceasta după arestări).
Conform celor ce mi le-a spus Dan aceasta reprezenta prima plată și urma să primim plata rămasă în funcție de îndeplinirea datoriilor noastre.

Așa cum mi-a spus Dan, care s-a întâlnit cu clientul, și după ce am vorbit cu clientul personal după arestări prin intermediul telefonului lui Dan, numele clientului este Dan Dragomir, așa cum este scris pe factură.
Doresc să vă dau o transcriere a discuțiilor mele cu Daniel ce au avut loc după arestări, în perioada 24 – 27 aprilie 2016, în care Dragomir se incriminează singur.
Există, de asemenea, un disc audio deținut de Dan.
La trei săptămâni după arestări și chiar înainte de aceasta când am înțeles că angajații noștri nu vor fi eliberați, am ajuns la concluzia că există o problemă și că va trebui să ne documentăm legătura cu Dragomir, iar eu sunt încrezător că autoritățile române vor descoperi legătura în ierarhia care merge până la însuși președintele.
Din câte am înțeles de la Daniel, cât timp a fost în legătură cu Dan și cu mine, el avea un interes direct, dar erau alte persoane în spatele său și el spune în înregistrările pe care le are Dan, Dragomir spune că a primit instrucțiuni de mai sus, îi suspectez pe Helving, directorul SRI, și chiar președintele.
(Yanus oferă investigatorului transcrierea înregistrării și contractele lui David Geclowicz și Ron Weiner).

Referitor la informațiile pe care le-am strâns, le-am ținut pe teritoriul României. L-am trimis pe Yosi Berkstein din Israel în România vineri noaptea pentru a se întâlni fie cu David, fie cu Ron ca să strângă materialele de la ei pentru a le analiza și a pregăti o prezentare pentru Dan, ce trebuia să ajungă mai târziu în cursul acelei săptămâni. Iar el trebuia să ofere prezentarea clientului.

Eu am fost cel responsabil cu toată logistica. Am comandat biletul de avion al lui Yosi de vineri noaptea și i-am dat autorizația să cumpere biletele și hotelul pentru Ron și David.

Numele de cod al acestui proiect a fost TORNADO.
Țelul suprem al acestui proiect ce mi-a fost făcut cunoscut după arestări, a fost de a strânge informații și informații confidențiale referitoare la actele de corupție ale șefei DNA.

Ce cunosc acum după arestări și după ce m-am consultat cu Dan și am confirmat cu Dragomir, este aceea că ni s-a cerut să lucrăm conform legii și să accesăm emailurile ale materialului ce i l-a oferit Dragomir lui Dan.

Am dat dispoziție să se cumpere tot echipamentul necesar în Londra și să fie transmis lui David în Londra. Acesta era echipamentul standard ce îl cumpărăm în fiecare săptămână. Include calculatoare portabile, telefoane inteligente și cartele SIM. Consultanța juridică primită afirmă că transferarea unui asemenea echipament între țările EU nu are nevoie de o declarare.

Eu am fost cel ce i-a spus lui Yosi să meargă în România pentru a coordona cu David și Ron ceea ce mai rămăsese din proiect. Iar Dan a dat instrucțiunile.
(Yanus oferă investigatorului adresa sa de email, numărul său de telefon din Israel, numărul său de telefon din UK etc)

Am corespondat cu Ron și David prin intermediul WhatsApp, iar ei mi-au răspuns prin intermediul telefoanelor capturate de către români.

Am aflat de numele Laura Kovesi doar după arestări.
Am aflat doar în retrospectivă de apeluri dar nu știu dacă au fost făcute către soțul ei sau tatăl ei. Nu știu cine a dat telefoanele.

Persoanele care au lucrat în cadrul proiectului Tornado sunt:

  • Dan Zorella, directorul (CEO) companiei, care s-a întâlnit cu clientul în România și a dat toate instrucțiunile.
  • Udi Levi, consultant onorific, s-a întâlnit alături de Dan cu clientul în România și mai târziu a înregistrat conversația.
  • Gal Farhi, a fost managerul de proiect; slujba sa era să transmită instrucțiunile lui Da dar nu să ia decizii de unul singur.
  • Yosi Berkstein, el este analist, vorbește româna; slujba sa era să cerceteze sursele deschise, și el trebuia să meargă în România și să se întâlnească cu Ron și David;
  • Nathan Lerner, este analist și nu vorbește româna.
  • Adan Cohen, el face corectura în engleză, scrie articolele; nu cunoaște contactul avut cu clientul.
  • Stela Pen, ea efectuează interviurile.
  • David Geclowicz, responsabil cu contactarea personală a obiectului.
  • Ron Weiner, este responsabil cu tehnologia.

 Mi-a fost adus la cunoștință după arestări cu ce se ocupau mai exact oamenii noștri. Nu am cunoscut înainte metodologia și nu am cunoștințele necesare pentru aceasta.

Știam că lucram legal deoarece existau două posibilități: fie solicitarea către companie venea de la cea mai înaltă autoritate în România prin intermediul lui Daniel, fie eram mințiți sau duși în eroare.
În timp real nu am aprofundat mai specific lucrurile. Doar am primit confirmarea de la Dan că subiectul a fost verificat și confirmat, și că acționam în acord cu autoritățile și legea din România, dar nu am văzut vreun document legat de asta.
Nu am cunoștințe despre intelligence, dar Dan mi-a spus că în cadrul acestui tip de proiect aranjamentele cu guvernele nu se documentează într-un contract scris, ci prin întâlniri cu oficiali de rang înalt și prin alte căi pe care Dan le folosește pentru a verifica situația.
Cunosc în retrospectivă că Dan s-a întâlnit cu șeful MOSSAD, Meir Dagan, care are rolul de președinte onorific al companiei, și care a fost cele ce i-a confirmat lui Dan că activitățile noastre au fost autorizate de cele mai înalte autorități din România. Dan vă va oferi mai multe detalii.
Tot ce știu este că Helvig sau președintele român a fost de acord cu aceasta”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img