spot_img
15.6 C
București
joi, septembrie 19, 2024
AcasăAnalizeMărirea și decăderea patronului Temu: A mai pierdut in pandemie 87% din...

Mărirea și decăderea patronului Temu: A mai pierdut in pandemie 87% din avere, apoi a revenit

-

Fondatorul Pinduoduo (PDD Holdings, compania-mamă a gigantului internațional de comerț electronic Temu) Colin Huang a încetat să mai fie cel mai bogat om din China pe 26 august. Fostul inginer Google a fondat PDD în 2015, iar la începutul lui 2021 valora 71,5 miliarde de dolari.

- Reclama -

În timpul pandemiei de COVID-19, el a pierdut aproape 87% din avere într-un an și a pierdut titlul de cel mai bogat miliardar din China în favoarea lui Zhong Shanshan, fondatorul și proprietarul producătorului de apă îmbuteliată Nongfu Spring. La începutul lunii august 2024, Colin Huang și-a recâștigat acest statut pentru prima dată în trei ani, dar a rămas în el doar 18 zile.

- Advertisement -

Pe 26 august, pe fondul publicării raportului financiar pentru al doilea trimestru, acțiunile companiei s-au prăbușit cu 31,7%, pierzând aproximativ 55 de miliarde de dolari pe zi – scăderea a fost cea mai puternică de la IPO-ul holdingului în 2018. Averea lui Colin Huang a scăzut cu 14 miliarde de dolari, până la 35,2 miliarde de dolari, iar omul de afaceri a coborât instantaneu de pe primul pe locul al patrulea în clasamentul BBI al celor mai bogați oameni din China. În 28 august, averea lui era de 33,8 miliarde de dolari.

Investitorii au început să vândă acțiunile pe fondul creșterii dezamăgitoare a veniturilor. O presiune suplimentară asupra cotațiilor a fost exercitată de avertismentul conducerii de vârf cu privire la perspectivele sumbre de creștere în continuare a veniturilor companiei. Dezvoltarea incredibil de rapidă a afacerii lui Colin Huang a fost împiedicată de represiunea Beijingului asupra giganților tehnologici, precum și de cererea internă slabă și de concurența intensă.

- Advertisement -

Experții Bloomberg avertizează că prăbușirea acțiunilor PDD Holdings este un semnal îngrijorător pentru economia chineză. „Din perspectivă macroeconomică, scăderea acțiunilor PDD arată în mod clar că încetinirea creșterii veniturilor și erodarea încrederii îngreunează consumul”, au spus Chang Shu și Eric Zhu de la Bloomberg Economics. Mai mult, dacă un astfel de gigant nu este imun la problemele din sectorul comerțului electronic, atunci este puțin probabil ca alte companii să facă față presiunii, spun alți analiști. Alibaba, JD.com, Meituan, Kuaishou și ByteDance sunt în pericol.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img