spot_img
15.2 C
București
luni, septembrie 26, 2022
AcasăAnalizeMarile ferme din România vor pierde milioane de euro dacă Parlamentul European...

Marile ferme din România vor pierde milioane de euro dacă Parlamentul European va vota limitarea subvențiilor: Cea mai mare fermă din România a primit anul trecut subvenții directe de peste 10 milioane de euro. Dacă trece proiectul va primi maxim 500.000

-

Maximum 500.000 de euro vor mai primi marile ferme din România, dar și din restul statelor membre ale Uniunii Europene, dacă oficialii europeni vor adopta la finalul lunii variantă votată în Parlamentul European privind limitarea subvențiilor, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

Cea mai mare fermă din România a primit anul trecut subvenții directe de peste 10 milioane de euro de la Agenția Națională de Plăți în Agricultură (APIA), conform datelor obținute de Europa Liberă. Banii oferiți de APIA sunt, de fapt, alocări bugetare de la Bruxelles. Însă, din 2023, ferma respectivă ar putea primi maximum 500.000 de euro.

Aceasta pentru că Parlamentul European a decis ca statele membre să aplice o plafonare de până la 500.000 de euro la plăți directe (subvenții europene). Limita poate scădea și sub 100.000 de euro dacă țara ca ansamblu nu își asumă susținerea micilor fermieri. Plafonul crește la un milion de euro doar pentru sumele alocate pentru finanțări pentru investiții.

Această plafonare este solicitată de Parlamentul European, dar și de Comisia Europeană, pe toată perioada de aplicare a noii reforme a Politicii Agricole Comune (PAC), adică în perioada 2023-2027.

„În privința plafonării voluntare, se insistă de către Parlamentul European ca investițiile să aibă o plafonare de un milion de euro, iar plățile directe să fie de până în 500.000 de euro”, a declarat, pentru Europa Liberă, ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...