spot_img
1.7 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăActualitateManagerul Muzeului Naţional al Satului: Nu putem să reducem instituţiile culturale şi...

Managerul Muzeului Naţional al Satului: Nu putem să reducem instituţiile culturale şi cultura însăşi, la o numărătoare cu bile albe şi negre, pentru contabili care au absolvit facultatea cu nota 5.Atunci nu mai vorbiţi în discursurile domniilor voastre despre tradiţie, români, dragoste de ţară, strămoşi şi câte şi mai câte. Lucruri pe care se sprijină cultura şi pe care doar din când în când le vezi la butoniera câte unui domn sau pe post de broşă la câte o doamnă, aspiranţi la eurofuncţii. De aceea toţi cei din muzee ne solidarizăm şi atragem atenţia ca o ţară fără cultură este o ţară pe cale de dispariţie

-

Managerul Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti, conf.univ.dr Paula Popoiu, afirmă că nu ne putem întoarce la trista experienţă a comasării şi desfiinţării pe care o prevede proiectul de ordonanţă privind reducerea deficitului bugetar, şi subliniază că o ţară fără cultură este o ţară pe cale de dispariţie.

- Reclama -

„Am citit mai multe mesaje despre ‘Cultura in pericol’. Aş schimba şi as spune ‘Cultura din nou în pericol’. Mă întreb de ce la fiecare intenţie de reformă, primele care au de suferit sunt instituţiile de cultura? Oare nici după mai bine de 30 de ani nu ne dăm seama cât de importantă este cultura pentru renaşterea unui popor care mai bine de 40 de ani a stat plecat sub povara comunistă? Nu ne putem întoarce la trista experienţă a comasării şi desfiinţării. Nu putem să reducem instituţiile culturale şi cultura însăşi, la o numărătoare cu bile albe şi negre, pentru contabili care au absolvit facultatea cu nota 5”, a scris Popoiu pe Facebook.

- Advertisement -

Ea reaminteşte că „am trecut deja prin toate astea şi înainte de 1989 şi s-a constat că o asemenea abordare nu face decât să distrugă iremediabil instituţii şi puţinii specialişti care mai rezistă pe baricada apărării patrimoniului cultural din muzee”.

„Au articolele referitoare la cultura, din preconizata ordonanţă, un fundament real, bazat pe o analiză pertinentă a instituţiilor culturale? Instituţii care fac eforturi să ţină tânăra generaţie în contact cu propria cultură şi să le dea tinerilor o identitate de care au nevoie? Depinde cine vrem să fim: moştenitorii unei culturi de calitate sau doar cei care fredonează înjurături pe stadioane? Dacă nu avem nevoie de cultură atunci putem distruge muzee, teatre şi filarmonici făcând prin comasare nişte struţo-cămile şchioape care nu vor ajunge nicăieri şi nu vor reprezenta nimic. Dacă această criză este temporara atunci de ce să desfiinţăm cultura şi după ce totul trece să căutam în coşul de gunoi al istoriei noastre, instituţiile pe care le-am aruncat acolo fără niciun folos real? Ce câştigam dacă desfiinţăm cultura şi instituţiile care o servesc? Nimic pentru economie şi pentru ţară. Suntem şi aşa puţini. Dacă vom compara cu ţările fost comuniste, la noi cultura este cel mai prost bugetată”, spune managerul.

- Advertisement -

Paula Popoiu accentuează că toţi cei din muzee se solidarizează în a atenţia că o ţară fără cultură este o ţară pe cale de dispariţie.

„Dorim sa o scufundăm şi mai mult? Atunci nu mai vorbiţi în discursurile domniilor voastre despre tradiţie, români, dragoste de ţară, strămoşi şi câte şi mai câte. Lucruri pe care se sprijină cultura şi pe care doar din când în când le vezi la butoniera câte unui domn sau pe post de broşă la câte o doamnă, aspiranţi la eurofuncţii. De aceea toţi cei din muzee ne solidarizăm şi atragem atenţia ca o ţară fără cultură este o ţară pe cale de dispariţie . Noi păstrăm în muzee memoria locului numit România. Dacă loviţi instituţiile acestea, veţi provoca o amnezie pe care generaţiile ce vor urma o vor resimţi profund”, a mai transmis managerul Muzeului Satului, Paula Popoiu.

Managerul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu, a declarat, vineri, că 45% dintre muzeele din România „vor dispărea pur şi simplu”, dacă proiectul de ordonanţă privind reducerea deficitului bugetar ar intra în vigoare.

„Există un proiect de ordonanţă a Guvernului, care urmăreşte distrugerea muzeelor României. Dacă această ordonanţă de urgenţă va intra în vigoare, 45% din muzeele României vor dispărea pur şi simplu. Va fi un atentat la cultura naţională şi la identitatea culturală a României. Aceasta este o poziţie pe care eu am inserat-o într-un apel adresat Guvernului României în numele a cinci organizaţii neguvernamentale care se ocupă de protejarea patrimoniului cultural naţional al României şi suntem hotărâţi să mergem împotriva Guvernului până la capăt. Deci nu vom accepta niciun fel de decizie care va afecta cultura română. Nu vreau ca Guvernul României să reducă deficitul bugetar pe seama noastră”, a spus Niţulescu.

Mai multe organizaţii profesionale şi ale societăţii civile active în domeniul protejării patrimoniului cultural solicită Guvernului, printr-un apel, renunţarea la măsurile de ”amputare” a sistemului instituţional al culturii şi la descentralizarea Direcţiilor Judeţene pentru Cultură.

„Luând act de informaţiile comunicate în mass-media referitoare la intenţia Guvernului de a introduce în pachetul de măsuri fiscal-bugetare anunţate, menite să reducă deficitul bugetar, o serie de măsuri cu impact negativ grav asupra sistemului instituţional din domeniul culturii şi al protejării patrimoniului cultural, între care desfiinţarea sau comasarea de instituţii – biblioteci publice, teatre, muzee, centre şi aşezăminte culturale – şi descentralizarea Direcţiilor Judeţene pentru Cultură, comunicăm dezacordul nostru ferm faţă de aceste propuneri şi solicităm abandonarea lor. Ne manifestăm în acelaşi timp deschiderea şi disponibilitatea de a contribui, alături de instituţiile statului, la înţelegerea corectă a situaţiei actuale a sectorului şi la identificarea de soluţii pozitive şi aplicabile”, se arată în apelul transmis joi AGERPRES.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img