Mâna dreaptă a lui Victor Stănculescu, asociat cu Virgil Măgureanu, la ziua de naştere a lui Vasile Blaga

0
3017

Unul din personaje cheie care au  participat la ziua de naştere a co-preşedintelui PNL Vasile Blaga la Mamaia este un general SIE în rezervă legat de structurile întunecate de Putere din România din ultimii 26 de ani.

Vasile Blaga a dat o mare petrecere în weekend, de ziua lui, iar toată distracția l-a costat pe copreședintele liberal aproximativ jumătate de miliard de lei vechi, scriu cei de la CanCan.

Un restaurant din Mamaia a fost închis special pentru petrecerea lui Blaga, iar invitații au fost unul și unul: Adriean Videanu, Cătălin Predoiu, Bebe Ionescu, Cornel Cristescu, Raul Doicescu și Dan Drăgoi.

Dan Drăgoi este tatăl fostului ministru al Finanțelor Publice în guvernul MRU, Bogdan Drăgoi. A fost secretar de stat la Ministerul Economiei/Industriilor în guvernele Roman și Stolojan, fiind adus în acest post de g-ralul (r) Victor Athanasie Stănculescu – devenit ministru în primele guverne post-revoluționare. Ulterior, Stănculescu și Drăgoi au intrat în afaceri, reprezentând în România interesele grupului Balli. Dan Drăgoi a fost director în firmele Sidex International Ltd. (Londra) și Dundee Ltd (Dublin) – ambele au parazitat combinatul Sidex Galați (când aparținea statului). Dan Drăgoi a fost adjunctul lui VIctor Athanasie Stănculescu ca secretar de stat la Ministerul Economiei în perioada 16 octombrie – 8 noiembrie 1991. Instituția abia se crease prin reorganizarea Comitetului de Stat al Planificării, scria Rise Project.

Despre Drăgoi se spune că ar fi general SIE în rezervă.

Una dintre afacerile familiei Drăgoi a costat fiecare român un dolar. Decontul a avut loc în 2007, dar lovitura a fost dată cu zece ani mai devreme prin firma londoneză Sidex International Ltd. Compania a funcționat ca broker de materii prime pentru aprovizionarea combinatului Sidex Galați, dar și ca intermediar pentru exporturile acestuia. Printre directorii firmei au figurat Dan Drăgoi (tatăl ministrului de Finanțe), Gheorghe Ionescu (tatăl soţului Elenei Băsescu) și Raymond De Rubeis (partener de afaceri cu familia Drăgoi). Firma engleză era împărțită de grupul Balli (60%) și de combinatul Sidex-Galați (40%).

În firma Amrom Automotive 2006, Drăgoi-senior a fost asociat direct cu Virgil Măgureanu (fost director SRI), Bogdan Ionescu, Vlad Soare (fost președinte Gelsor – grup deținut de Sorin Ovidiu Vîntu) și Cristian Vlaicu (fost director RAAPPS – asociat în afaceri cu Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea și controversatul Adrian Petrache), mai scris RISE.

Drăgoi senior a fost asociat şi cu Azad Khosro –partenerul celor care au intermediat fregatele second-hand „Regele Ferdinand” şi „Regina Maria”, cumpărate de Ministerul Apărării Naţionale de la concernul BAE Systems, la prețuri supra-evaluate (2003). Azad Khosro deținea 12% din firma Asigurarea Anglo-Română, iar Dan Drăgoi controla 5%.