spot_img
7.4 C
București
vineri, decembrie 9, 2022
AcasăAnalizeMâna dreaptă a lui Macron acuzat de "luare ilegală de interese". Rămâne...

Mâna dreaptă a lui Macron acuzat de „luare ilegală de interese”. Rămâne în funcție

-

Palatul Elysée este zdruncinat de un nou scandal. Alexis Kohler, secretarul general al preşedinţiei franceze şi, în această calitate, numărul doi al Palatului Elysée, cel mai apropiat colaborator al lui Emmanuel Macron, a fost inculpat sub acuzaţia de luare ilegală de interese, infracţiune pasibilă cu 5 ani închisoare şi 500.000 de euro amendă. Kohler este acuzat de asociaţia anticorupţie Anticor că nu şi-a făcut publice legăturile familiale cu principalul acţionar al firmei de transport maritim MSC în momentul în care a fost nevoit să ia poziţie, în numele statului, în acest dosar. În ciuda acestei inculpări, înaltul funcţionar va rămâne în post, transmite RFI.

- Reclama -

În urma revelaţiilor făcute de site-ul de investigaţii Mediapart, Alexis Kohler a fost acuzat de Anticor, principala asociaţie anticorupţie din Franţa, că nu şi-a făcut publice legăturile familiale cu familia Aponte, principalul acţionar al armatorului italiano-elveţian MSC. Asta în contextul în care, Kohler, pe atunci sub-director al Agenţiei care gestionează firmele în care statul are părţi, a fost nevoit să ia poziţie în diverse dosare în care MSC era implicat.

Ancheta iniţială, lansată în iunie 2020 contra lui Alexis Kohler, s-a făcut pentru trei capete de acuzare: «luare ilegală de interese», «trafic de influenţă» şi «eroare în declaraţia făcută Înaltei Autorităţi pentru transparenţa vieţii publice». Procurorul de la PNF a decis să reţină doar primul cap de acuzare.

Dintr-un comunicat făcut public de avocatul suspectului, aflăm că acesta «contestă cu forţă comiterea oricărui delict». În fine, surse din anturajul prezidenţial citate de agenţiile de presă, afirmă că Alexis Kohler, 49 de ani, rămâne în post alături de şeful statului.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img