spot_img
4.3 C
București
marți, decembrie 24, 2024
AcasăDezvaluiriMama și fiul propunerii la șefia DIICOT, Giorgiana Hosu, sora controversatului Burduja...

Mama și fiul propunerii la șefia DIICOT, Giorgiana Hosu, sora controversatului Burduja și un paradis fiscal

-

La 80 de ani, mama Giorgianei Hosu, propusă procuror şef al DIICOT, a fost până anul trecut acţionară în firma coordonată de soţul şi fiul vitreg al acesteia. Cinci ani, pensionara Suzana Rinu a fost parteneră de afaceri cu o firmă din Liechtenstein, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

Giorgiana Hosu este propunerea ministrului Cătălin Predoiu pentru funcția de procuror șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Dan Hosu, soțul procuroarei antimafia, este directorul unei firme cu sediul în cartierul Cotroceni. Între 2011 şi 2019, mama Giorgianei Hosu, Suzana Rinu (80 de ani) a deţinut o pătrime din societate. Alte 25 de procente din capitalul social sunt deţinute de fiul vitreg al procuroarei DIICOT. Între 2011 şi 2016, un alt acţionar al firmei a fost o societate înregistrată în celebrul paradis fiscal Liechtenstein.

- Advertisement -

CE SPUNE EUROPA LIBERĂ:

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, până în primăvara anului 2019, societatea amintită îl avea ca acționar pe Hosu Vlad Bogdan care deținea 25% din firmă. El este fiul vitreg al Giorgianei Hosu. Suzana Rinu, mama Giorgianei Hosu, avea și ea un sfert din societate, iar Ana Mădălina Burduja deținea 50% din firmă. Potrivit presei, Ana Mădălina Toma, fostă Burduja, este fiica lui Marinel Burduja, fost vicepreședinte al Bancorex între 1994 și 1996.

- Advertisement -

Ana Mădălina Burduja este sora lui Sebastian Burduja, şeful organizaţie PNL Sector 1, numit în decembrie 2019 secretar de stat în ministerul Finanţelor prin decizie a premierului Ludovic Orban.(…)

Cinci ani, între 2011 și 2016, firma unde mama numărului 2 din DIICOT și fiul vitreg sunt acționari cu 50 la sută a fost asociată cu o societate tip offshore din Liechtenstein. Deţinerea unei firme offshore şi asocierea cu astfel de firme nu este un lucru ilegal, însă ridică probleme de ordin moral faptul că un asociat al companiei nu doreşte să fie cunoscut şi nici să plătească în ţara de origine taxele impuse de legile în vigoare.

Pe de o parte, în contextul discuţiilor privind pensiile speciale ale magistraţilor, cei din urmă reclamă faptul că acestea sunt îndreptăţite având în vedere faptul că procurorii şi judecătorii nu au voie să deţină acţiuni în cadrul societăţilor comerciale şi nici să facă afaceri.

Pe de altă parte, cazul familiei Hosu demonstrează că această interdicţie poate fi evitată, dacă acţiunile firmei sunt deţinute de rudele magistratului.

Giorgiana Hosu: „Soţul meu nu sunt eu”

Am întrebat-o pe procuroarea Hosu cum reuşeşte mama sa să ia decizii pentru o firmă, având în vedere vârsta înaintată. Hosu ne-a delarat că „nu cred că e rolul meu să vă dau asemenea detalii. După cum ştiţi, un magistrat nu are voie să facă activităţi comerciale, nici prin interpuşi, nici direct. Ca atare, nu vă pot da relaţii despre niciun fel de firmă”.

Despre faptul că mama sa a fost cinci ani asociată cu o firmă offshore, Giorgiana Hosu ne-a transmis că nu ştie ce afaceri face părintele său. “Să lămurim un lucru: Eu sunt o persoană separată, ca să zic aşa, şi în fapt şi în drept de mama mea. Fiecare acţionează conform a ceea ce crede şi este liber să acţioneze aşa cum vrea. Eu sunt liberă să acţionez aşa cum vreau în limitele codului deontologic şi a legii care guvernează profesia de magistrat. Ca atare, nu cred că sunt în măsură să vă dau niciun fel de detaliu”. Despre implicarea lui Dan Hosu în această poveste, procuroarea DIICOT ne-a comunicat sec: “Soţul meu nu sunt eu. Este firesc să declar în declaraţia de avere firma soţului, dar asta nu înseamnă că ştiu vreun alt amănunt”.

Despre Sebastian Burduja, Giorgiana Hosu ne-a declarat că nu-l cunoaşte “şi nu am niciun fel de relaţii cu dumnealui”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img