spot_img
13.7 C
București
duminică, mai 26, 2024
AcasăAnalizeMaldivele devin chinezești împotriva Indiei

Maldivele devin chinezești împotriva Indiei

-

Congresul Naţional al Poporului (PNC) a câştigat categoric duminică alegerile parlamentare din Maldive, transmite AFP.

PNC, partidul preşedintelui Mohamed Muizzu, este favorabil apropierii de China, în detrimentul Indiei – fosta putere dominantă în arhipelag.

- Advertisement -

Formaţiunea şi-a asigurat 66 de locuri din primele 86 pentru care Comisia Electorală a anunţat rezultatele. Numărul este cu mult peste majoritatea absolută în legislativul cu 93 de membri.

Alegerile erau considerate un test important pentru preşedinte, care doreşte o cooperare economică mai strânsă cu China, în special prin construcţia a mii de locuinţe pe terenuri recuperate prin metode controversate. Muizzu a atribuit în aprilie contracte de infrastructură unor companii chineze de stat.

- Advertisement -

În parlamentul aflat la sfârşit de mandat, PNC avea doar opt locuri, ceea ce îi limita drastic posibilităţile de acţiune şefului statului, ales în septembrie anul trecut. Acesta a promis că îi va expulza pe cei 89 de militari indieni aflaţi în arhipelag.

Ei se aflau acolo pentru a pilota trei avioane oferite Maldivelor de India în vederea patrulării aeriene a teritoriului maritim de mari dimensiuni. Retragerea lor a început în martie, cu cei 25 de soldaţi aflaţi pe atolul Addu, la extremitatea sudică a arhipelagului.

De la începutul mandatului prezidenţial, Partidul Democrat din Maldive (MDP), pro-indian, care deţinea până acum majoritatea parlamentară, a blocat trei numiri în guvern făcute de Muizzu şi a respins mai multe propuneri bugetare ale acestuia.

MDP, formaţiunea fostului preşedinte Ibrahim Mohamed Solih, a încercat să contracareze eforturile de reorientare către China în politica externă.

Maldivele sunt o destinaţie turistică importantă şi au o poziţie strategică pe rutele maritime internaţionale, fiind un punct de interes strategic atât pentru India – care consideră că arhipelagul se află în sfera sa de influenţă – cât şi pentru China.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img