spot_img
22.4 C
București
sâmbătă, mai 28, 2022
AcasăAnalizeMaia Sandu: Moldova nu vrea în NATO. Ne interzice Constituția

Maia Sandu: Moldova nu vrea în NATO. Ne interzice Constituția

-

Președintele Moldovei, Maia Sandu, a declarat că Legea fundamentală a statului exclude intrarea țării în NATO și că, deocamdată, nimeni nu intenționează să modifice textul Constituției, informează agenția RIA Novosti.

Declarația vine în contextul în care Rusia a publicat, la 17 decembrie, proiectele de tratat cu SUA și de acorduri cu țările membre NATO, ce cuprind, în special, prevederi privind garanții reciproce de securitate în Europa, neamplasarea de rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune în zone situate în raza de acțiune a acestor rachete ale unuia și ale celuilalt și renunțarea la extinderea pe mai departe a NATO, inclusiv pe seama fostelor republici ale URSS. După cum a declarat pentru RIA Novosti viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, dacă NATO și SUA nu reacționează la cerințele Rusiei privind garanțiile de securitate, acest lucru ar putea conduce la o nouă escaladare a confruntării.

”Constituția Moldovei stipulează că noi suntem o țară neutră. Nimeni nu a modificat Constituția, nu există inițiative în acest sens; noi nu reprezentăm pentru nimeni o amenințare militară şi dorim ca situația să evolueze în mod pașnic”, a declarat Sandu pentru postul de televiziune Pro TV, întrebată fiind dacă Moldova ar putea adera la NATO.

Conform Constituției, Moldova dispune de statut de neutralitate, dar, din 1994, țara colaborează cu NATO în cadrul unui plan de parteneriat individual. În capitala Moldovei funcționează un Centru de informare al Alianței. În decembrie 2017, la Chișinău a fost deschis un birou de legătură cu NATO. Sondajele de opinie arată că peste 60% din populația țării se pronunță împotriva aderării Moldovei la Alianță.

- Advertisment -

Must Read

Secretele din mobilul premierului olandez

0
Deputaţi olandezi au cerut o dezbatere parlamentară de urgenţă în urma unei relatări a presei conform căreia premierul Mark Rutte a şters mesaje de...