Comunitatea maghiară îi va comemora sâmbătă, la cimitirul militar din Valea Uzului, pe grănicerii secui căzuţi în cele două războaie mondiale. Mihai Tîrnoveanu, liderul organizaţiei româneşti Calea Neamului, a făcut apel la adepţii lui să fie prezenţi şi ei, transmite agenția maghiară de știri MTI.
“Ne pregătim pentru o comemorare tăcută, liniştită, aşa cum facem de zeci de ani, cu slujbe, rugăciuni, în mod paşnic” – a declarat agenţiei ungare de presă MTI Sándor Birtalan, primarul comunei Sânmartin, organizatoarea evenimentului. El a adăugat: deşi nu este obligat de lege, consiliul local a semnalat evenimentul autorităţilor din judeţul Harghita, prin urmare se aşteaptă la prezenţa jandarmeriei şi a poliţiei.
La eveniment vor fi prezenţi probabil şi susţinători ai organizaţiei Calea Neamului, deoarece Mihai Tîrnoveanu, preşedintele organizaţiei, a făcut apel, pe pagina sa de socializare, la adepţii lui care locuiesc în apropiere să apere crucile româneşti din lemn ridicate în cimitir în luna iulie. El le-a cerut simpatizanţilor să participe la comemorare “în mod discret”, pentru a nu fi acuzaţi de provocare.
Întrebat dacă se teme de o provocare românească, Sándor Birtalan a declarat: este încrezător că Tîrnoveanu şi susţinătorii luii “trăiesc după principiul raţiunii” şi că, după ce maghiarii nu au deranjat comemorările lor, nici ei nu o vor face.
Comunitatea maghiară îi va comemora sâmbătă la prânz, în cimitirul militar, pe grănicerii secui căzuţi în primul şi al doilea război mondial. Pentru participanţii la eveniment vor fi asigurate curse gratuite cu autobuze, de la Sânmartin şi de la Miercurea Ciuc.
Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a emis o declaraţie prin care îi îndeamnă pe locuitorii din regiune să participe la eveniment în număr cât mai mare. El i-a rugat pe cei care au locuri libere în maşinile lor să ajute şi pe alţii să ajungă la locul comemorării, care nu este accesibil cu transportul public. “Am încredere că sâmbătă vom fi cât mai mulţi, pentru a arăta că nu ne este teamă, credinţa noastră este puternică, ne respectăm strămoşii şi ne păstrăm identitatea maghiară” – a declarat politicianul, citat de biroul de presă al consiliului.
La Sânmartin, comemorarea va începe deja vineri, la ora 20, cu proiecţia unui documentar-portret, intitulat “Las urme după paşii mei”, despre János Nagy-György, care a ridicat stâlpi funerari pe graniţa milenară din zona comunei Ghimeş-Făget.
Sâmbătă, la ora 9, comemoratorii vor porni de la Pasul Uzului, vor binecuvânta crucea soldaţilor de la Aklos, după care vor ţine o slujbă la cimitirul militar, urmată de depunerea coroanelor. Comemorarea este co-organizată de Consiliul Judeţean Harghita şi de organizaţia teritorială din Ciuc a UDMR.
Cu prilejul evenimentului, Mihai Tîrnoveanu şi-a avertizat adepţii pe pagina sa de socializare că “mii de maghiari bine organizaţi” vor fi prezenţi sâmbătă la cimitirul militar. El a precizat că va solicita în scris poliţiei şi jandarmeriei din judeţul Harghita să monitorizeze evenimentul şi să ia măsuri pentru a preveni deteriorarea celor 150 de cruci de lemn ridicate de Calea Neamului.
El a făcut apel la susţinătorii săi din Dărmăneşti, Moineşti, Comăneşti şi alte localităţi moldoveneşti din apropiere “să îşi facă simţită prezenţa” în Valea Uzului, dar “într-un mod discret, pentru a nu provoca”.
Liderul din Calea Neamului a transmis un mesaj şi liderilor şi participanţilor maghiari, afirmând că “orice mişcare greşită va avea consecinţe”. El a precizat că organizaţia este pregătită să facă demonstraţii şi să înceapă acţiuni în justiţie împotriva celor 600 de cruci de lemn ridicate în cimitir de comunitatea maghiară, deoarece consideră că nici acestea nu dispun de autorizaţia Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.
“Am lăsat crucile voastre în pace, lăsaţi-le şi voi pe ale noastre în pace” – a scris Tîrnoveanu.