Uniunea Culturală Maghiară din Ucraina Subcarpatică (KMKSZ) şi Uniunea Democrată Maghiară din Ucraina (UMDSZ) au emis o declaraţie comună în care critică proiectul de lege privind comunităţile naţionale din Ucraina, care a avut dezbaterea publică zilele trecute.
În declaraţia comună a celor mai importante două organizaţii ucrainene de apărare a drepturilor maghiarilor se afirmă că “în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale Comitetului de experţi privind Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare a Consiliului Europei, acestea susţin eforturile de modificare a Legii privind minorităţile naţionale (comunităţile) din Ucraina şi extinderea drepturilor minorităţilor”.
Cu toate acestea, cele două organizaţii consideră incorect faptul că amendamentele propuse au fost primite doar înaintea şedinţei, “ceea ce face imposibilă efectuarea unei analize juridice aprofundate, elaborarea şi transmiterea unor amendamente de fond”.
Declaraţia comună subliniază că organizaţiile maghiare au făcut o serie de propuneri “constructive” în perioada de dinaintea dezbaterii parlamentare privind noua lege a minorităţilor, dar “niciuna dintre acestea nu a fost inclusă în amendament”.
“Majoritatea amendamentelor la lege conţin doar adăugiri declarative la text”, se arată în declaraţie, şi se mai arată că acestea permit şi o “interpretare arbitrară”.
În cazul în care amendamentul va fi adoptat, un criteriu important din definiţia minorităţilor naţionale, şi anume că reprezentanţii acestora “trăiesc în mod tradiţional pe teritoriul Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional”, ar putea fi eliminat din articolul numărul 1 al Legii. În consecinţă, toţi cetăţenii Ucrainei care nu sunt etnici ucraineni (sau membri ai popoarelor autohtoane) vor fi incluşi în categoria minorităţilor naţionale, potrivit declaraţiei comune a KMKSZ şi UMDSZ, remisă agenţiei ungare de presă MTI.
În opinia celor două organizaţii maghiare din Ucraina Subcarpatică, “mai multe pasaje din proiectul de lege sunt discriminatorii şi încalcă şi drepturile fundamentale ale omului”, prin urmare, recomandă revizuirea şi/sau eliminarea acestora.
“Luat în ansamblu, amendamentul propus nu restabileşte toate drepturile minorităţilor garantate de Constituţia Ucrainei, ba mai mult, nu serveşte la restabilirea drepturilor minorităţilor care existau înainte” – conchide declaraţia comună a KMKSZ şi UMDSZ.
În data de 8 august, comisia Parlamentului ucrainean pentru problemele minorităţilor naţionale a organizat o dezbatere publică pe marginea amendamentului, care a fost publicată două zile mai târziu pe site-ul oficial al Parlamentului Ucrainei (Verkhovna Rada).
Proiectul de lege privind comunităţile naţionale din Ucraina a fost adoptat de Parlamentul ucrainean în 13 decembrie 2022.