Societatea de Cultură Maghiară a Transcarpatiei (KMKS) a criticat din nou legea actualizată privind minoritățile naționale cu o întârziere de o săptămână și jumătate, potrivit presei de la Kiev.
KMKS ia act de anumite schimbări pozitive în noua lege adoptată la 8 decembrie, dar afirmă, de asemenea, că le consideră insuficiente.
“Legea leagă posibilitatea de a aplica drepturile lingvistice de conceptul de reședință minoritară tradițională, stabilind un prag de 10%. Ca urmare, o minoritate care reprezintă o proporție mai mică din populație, adică trăiește dispersată, nu are practic niciun drept lingvistic, ceea ce accelerează și mai mult procesul de asimilare”, se arată în declarație.
Totodată, organizația a mai spus că legea nu permite utilizarea liberă a simbolurilor naționale și nu stabilește condițiile pentru reprezentarea minorităților.
“Unele dintre prevederile legii au un caracter discriminatoriu sau declarativ și lasă loc de liberă interpretare. Interpretarea unor prevederi rămâne neclară. Acest lucru ridică întrebări suplimentare, în primul rând în ceea ce privește dreptul de a folosi limba maternă în educație alături de limba de stat.
Legea nu ia în considerare toate recomandările Comisiei de la Veneția, nu garantează drepturile minorităților prin Constituție și alte documente internaționale și nu restabilește pe deplin drepturile pe care minoritățile le aveau înainte”, a declarat KMKS
Merită menționat faptul că legea a fost publicată pe weebsite-ul Radei Supreme la o săptămână de la aprobarea de către parlament, ceea ce ar putea să explice reacția întârziată a minorității maghiare.