spot_img
3.9 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăSocialMaghiarii din Transilvania sunt mai mulțumiți decât românii, dar nu cred ÎN...

Maghiarii din Transilvania sunt mai mulțumiți decât românii, dar nu cred ÎN UE și sunt pesimiști

-

- Reclama -

În multe privinţe maghiarii din Transilvania sunt mai mulţumiţi de situaţia lor, decât este restul populaţiei din România, însă în ceea ce priveşte viitorul ţării, maghiarii sunt mai pesimişti, a relevat un sondaj de opinie comandat de UDMR, ale cărui rezultate au fost prezentate joi, la Cluj-Napoca, de sociologii Gergő Barna şi Tamás Kiss, respectiv Bálint Porcsalmi, preşedintele executiv al UDMR, transmite agenția maghiară de știri mti.

- Reclama -
Pe portalul Maszol.ro, rezultatele prezentate în cadrul conferinţei de presă au fost redate în detaliu şi ilustrate cu grafice. Cercetarea pe scară largă, desfăşurată în perioada 9 decembrie 2017-12 ianuarie 2018 – bazată pe 1636 de chestionare în limba maghiară şi 1433 de chestionare în limba română – a comparat răspunsurile la diversele întrebări, concentrându-se pe cele trei grupuri-ţintă: maghiarii din Transilvania, românii din Transilvania şi populaţia per total. Maghiarii din Transilvania cred, într-o proporţie mai mare decât populaţia majoritară, că nivelul democraţiei şi nivelul de trai vor scădea, că va creşte nivelul corupţiei şi se va intensifica emigraţia.

De exemplu, în creşterea numărului celor care emigrează crede 51% din populaţia totală şi 75% din cei de etnie maghiară. Cu toate acestea, în privinţa nivelului actual de trai, 53% dintre respondenţii maghiari s-au declarat mulţumiţi, în timp ce media naţională a celor care au declarat acelaşi lucru a fost de doar 41%. Maghiarii s-au declarat mai mulţumiţi decât majoritatea şi în ceea ce priveşte nivelul de şcolarizare, starea de sănătate şi locurile de muncă.

- Advertisement -

Maghiarii transilvăneni resping imigranţii non-europeni într-o proporţie mai mare decât o face populaţia majoritară (83% faţă de 59%), şi sunt mai puţin încrezători în Uniunea Europeană, decât majoritatea (37% faţă de 55%). Gergő Barna a explicat că acest lucru se poate imputa faptului că aderarea nu a întrunit aşteptările economice ale respondenţilor, totodată Uniunea Europeană nu şi-a asumat problemele minorităţilor etnice la nivelul aşteptat. Rezultatul poate să fie influenţat şi de mesajele anti-Bruxelles ale guvernului ungar, a spus sociologul.

Potrivit sondajului, obiceiurile de consum mass-media ale maghiarilor transilvăneni s-au schimbat radical în ultimul deceniu şi jumătate: în timp ce programele TV în limba maghiară au fost urmărite, mai demult, de 25% dintre ei, proporţia aceasta a crescut la 75%, în timp ce vizionarea programelor în limba română au scăzut de la 50% la 10%.

- Advertisement -

Cercetarea s-a axat şi pe opţiunile politice ale maghiarilor din Transilvania, în privinţa cărora nu s-au înregistrat prea multe schimbări faţă de anul 2010: dacă ar fi organizate acum alegeri naţionale, 51% dintre maghiarii transilvăneni s-ar prezenta la urne, 89% ar vota cu UDMR, 4% cu Partidul Popular Maghiar din UTransilvania (PPMT), iar 3%, cu Partidul Civic Maghiar (PCM).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img