spot_img
-1.9 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăActualitateMaghiarii au învins în Cimitirul din Valea Uzului: Crucile soldaților români vor...

Maghiarii au învins în Cimitirul din Valea Uzului: Crucile soldaților români vor fi demolate

-

Curtea de Apel Bacău a decis vineri că recursul intentat într-unul dintre procesele cu privire la cimitirul militar din Valea Uzului este nefondat, astfel că instanţa a confirmat sentinţa din prima instanţă, care este favorabilă localităţii Sânmartin, transmite agenția maghiară de știri MTI.

- Reclama -

RELATAREA MTI:

- Advertisement -

Un rezumat al sentinţei din cea de-a doua instanţă a fost publicat vineri pe portalul instanţelor de judecată din România. Potrivit acestuia, recursul a fost nefondat, astfel că sentinţa din prima instanţă devină definitivă. Aceasta a fost pronunţată în urmă cu exact un an şi anulează autorizaţia de construire emisă pentru amenajarea parcelei româneşti din cimitir, dispunând totodată demolarea lucrărilor executate în mod ilegal.

În sentinţa sa din 10 februarie 2022, Tribunalul Judeţului Bacău – în calitate de primă instanţă – a pronunţat faptul că “anulează autorizaţia de construire nr. 69/17.12.2018 pentru lucrări de construire monument cimitir internaţional şi 50 de cruci pentru eroii români emisă de primarul comunei Dărmăneşti şi dispune desfiinţarea lucrărilor executate în baza acestei autorizaţii de construire”. În acelaşi timp, partea care a pierdut procesul este obligată şi la plata cheltuielilor de judecată, în cuantum de 350 de lei.

- Advertisement -

“Astăzi a luat naştere o sentinţă definitivă în procesul al cărui obiect îl reprezintă demontarea crucilor din cimitirul de la Valea Uzului. Asta înseamnă că, în baza acestei sentinţe, crucile trebuie demontate”, a scris Serviciul de Asistenţă Juridică în Domeniul Minorităţilor “Mikó Imre” din cadrul UDMR, pe pagina sa de Facebook. Anterior, acest serviciu a încercat să se constituie parte în cadrul procesului – de partea comunei Sânmartin – însă dintre părţile din Ţinutul Secuiesc, judecătorii au recunoscut doar interesul comunei Sânmartin. A fost aprobată, în schimb, participarea la proces a judeţului Harghita, în calitate de intervenient pentru Sânmartin.

“Astăzi a învins adevărul! Sentinţa este definitivă şi irevocabilă: crucile de beton din cimitirul militar de la Valea Uzului trebuie demontate”, a scris Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, pe pagina sa de Facebook, referindu-se la sentinţa pronunţată de vineri. Potrivit politicianului maghiar, secuii au continuat să lupte pe cale legală pentru apărarea drepturilor lor şi şi-au văzut de treabă în linişte şi tăcere. Sentinţa finală a fost salutată de mai mulţi oficiali maghiari din Ţinutului Secuiesc.

Într-o declaraţie dată anterior agenţiei ungare de presă MTI, Sándor Birtalan, primarul comunei Sânmartin, a spus: au ştiut întotdeauna că au dreptate şi au avut încredere că instanţa va confirma acest lucru.

În martie 2019, Primăria Dărmăneşti a trecut cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul său public, iar în luna aprilie a amenajat în mod arbitrar o parcelă românească în cimitirul aparţinând aşezării depopulate Valea Uzului, care se află la limita dintre judeţele Harghita şi Bacău. În trecut, cimitirul a fost îngrijit de comuna Sânmartin, iar comunitatea maghiară îl privea ca fiind un cimitir militar maghiar.

La 6 iunie 2019, mii de români au intrat cu forţa în cimitir, pentru a participa la inaugurarea, printr-o slujbă religioasă, a monumentului ortodox român şi a parcelei româneşti, după ce secuii au încercat să împiedice ocuparea cimitirului prin formarea unui lanţ uman.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img