spot_img
2 C
București
vineri, decembrie 27, 2024
AcasăDezvaluiriMafia "afectuoasă" din Țăndărei

Mafia „afectuoasă” din Țăndărei

-

 grup infracţional românesc complex şi bine organizat, cu ramificaţii în mai multe state europene şi care a acumulat peste un milion de euro din furturi, a fost destructurat de poliţia spaniolă după o investigaţie care a durat mai mult de un an, scrie publicaţia El Pais în ediţia sa de joi.

- Reclama -

Poliţia spaniolă a arestat 42 de persoane din cinci clanuri familiale ce făceau parte din acest grup infracţional specializat în furturi din buzunare şi care folosea ca momeală femei şi copii.

- Advertisement -

Modul de operare era mereu acelaşi: femei tinere, simpatice şi bine îmbrăcate se plimbau pe străzile din oraşe spaniole precum Marbella, Malaga sau Levante, unde îşi alegeau victimele, de obicei oameni în vârstă. Mimând o atitudine foarte empatică, ele cereau ajutor să găsească o adresă pentru a le distrage astfel atenţia, timp în care le sustrăgeau banii, ceasul sau alte obiecte de valoare.

Sesizată cu privire la aceste fapte, căror li s-a dat numele de ”furt afectuos”, poliţia spaniolă a descoperit după o investigaţie ce a durat 15 luni că furturile sunt comise de un grup ce are în spate o structură foarte complexă. Au fost arestate 42 de persoane, dintre care 38 în Spania, 3 în România şi una în Portugalia. Cei nouă ‘capi’ ai reţelei sunt deja în arest preventiv, cinci dintre ei în Spania, după ce au acumulat o avere de 1,1 milioane de euro.

- Advertisement -

Potrivit Eurojust, circa 6.000 de furturi au fost comise în statele UE de acest grup infracţional, descris ca fiind unul ierarhizat, ermetic, unit prin legături familiale puternice şi fără fisuri interne.

Femeile, 17 dintre ele arestate în prezent, erau ultima verigă a structurii infracţionale, ce era bine definită în jurul a cinci clanuri familiale stabilite în România, la Ţăndărei. Aici trăiau ‘capii’ reţelei într-un lux ostentativ, în timp ce copiii sau nepoţii lor, unii minori, locuiau în apartamente în Spania. Mulţi dintre aceştia din urmă au fost arestaţi şi de 12 ori în Spania pentru furt. La nevoie, ei recurgeau şi la violenţă. De exemplu, unei victime i-au rupt un deget cu o uşă, iar alta a orbit după ce a încasat un pumn în faţă.

Deşi membrii grupului infracţional evitau să-şi etaleze averea în Spania, au fost sechestrate în această ţară 335 de vehicule înregistrate pe numele unor interpuşi şi alte 20 în România. Acest grup avea ramificaţii în Italia, Germania, Belgia, Marea Britanie şi Franţa

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img