spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăhighlightMAE reacție la gardul intre Ungaria și România: Nu este un gest...

MAE reacție la gardul intre Ungaria și România: Nu este un gest corect din punct de vedere politic

-

- Reclama -

Ministerul Afacerilor Externe consideră că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene și care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european.

- Reclama -

”Ministerul român al Afacerilor Externe a fost informat de către Ministerul ungar al Afacerilor Externe cu privire la această intenție cu puțin timp înainte de a fi anunțată public. MAE a informat în timp util, de urgență, factorii de decizie competenți din România în legătură cu această situație. Ministerul Afacerilor Externe consideră că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene și care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european. Această poziție a fost deja comunicată părții ungare”, precizează MAE într-un comunicat de presă transmis AGERPRES referindu-se la intenția Ungariei de a construi un gard la granița cu România.

- Advertisement -

Guvernul de la Budapesta a decis să înceapă pregătirile în teren pentru extinderea la granița cu România a gardului pe care îl construiește la frontiera cu Serbia, pentru a face față unei eventuale schimbări a rutei folosite de migranți, a declarat marți ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto, transmit MTI și Reuters.

”Am luat decizia de a începe lucrările pregătitoare pentru construirea unui gard începând de la granița ungaro-sârbo-română pe o lungime rezonabilă, în eventualitatea mutării presiunii migraționiste în direcția României”, a spus șeful diplomației ungare, într-o conferință de presă.

- Advertisement -

Szijjarto a precizat că măsura este necesară întrucât traficanții de persoane care acționează de-a lungul graniței cu Serbia își modifică ruta către granița cu România și este probabil ca presiunea migraționistă să se mute în direcția României.

Potrivit agenției de presă croate Hina, perspectivele unei lungi așteptări la granița ungară și posibila încarcerare sau expulzare înapoi în Serbia i-ar putea forța pe mulți migranți să caute rute alternative către vest, spre Croația, sau spre est, prin România, chiar dacă aceste țări nu fac parte din spațiul Schengen.

”Poate vom încerca Croația, apoi Slovenia și de acolo spre Viena și Germania. Nu știu dacă este un plan bun, dar trebuie să încercăm”, a declarat un refugiat sirian pentru Reuters.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img