MAE în scandalul cu Ambasada Rusiei: Regretăm că Ambasada Federației Ruse continuă seria “episoadelor istorice”

0
322

MAE reacţionează ca urmare a postării Ambasadei Rusiei din România, potrivit căreia există o campanie de denigrare a Armatei Roşii, deşi ostaşii ruşi au eliberat „de fascism ţările Europei de Est şi Centrale”, şi spune că e indicat ca aspectele istorice să fie un domeniu de dezbatere pentru istorici, transmite Mediafax.

„În spiritul unor relaţii pe care ni le dorim pragmatice şi predictibile cu Federaţia Rusă este indicat ca aspectele istorice să fie un domeniu de dezbatere pentru istorici şi mediul academic în general. Postarea Ambasadei Federaţiei Ruse nu are rigoarea pe care o poate avea o dezbatere academică, iar informaţiile diseminate în spaţiul public prin această postare nu sunt complete. Regretăm ca Ambasada Federatiei Ruse continua seria “episoadelor istorice”. Trecutul relaţiilor dintre România şi Federaţia Rusă nu trebuie să facă loc unor speculaţii si opinii nefundamentate, care pot dăuna relaţiilor bilaterale”,reacţionat Ministerul Afacerilor Externe.

„Amintim si pe această cale existenţa unei Comisii comune româno-ruse de istorici, care este în măsură şi are ca obiectiv sa analizeze istoria comuna a relaţiilor dintre România şi Federaţia Rusă. Ministerul Afacerilor Externe a evocat constant importanţa acestei Comisii comune de istorici, inclusiv ca răspuns la “incursiunile istorice” ale Ambasadei Federaţiei Ruse în România. Invităm Ambasada Federaţiei Ruse să actualizeze informaţiile istorice pe care le foloseşte, prin intermediul unor viitoare lucrări ale Comisiei comune”, mai precizează sursa citată.

Conform mesajului de pe Facebook al ambasadei Rusiei şa Bucureşti, există o campanie de denigrare a Armatei Roşii şi se încearcă punerea unei etichete că soldaţii ruşi au fost „o adunătură de tâlhari şi violatori”, deşi aceştia au eliberat „de fascism ţările Europei de Est şi Europei Centrale”.