Macron, un nou scandal: O CARICATURĂ

0
38

”Galez refractar la schimbare” – cu aceste cuvinte, Emmanuel Macron, care face în mod obişnuit afirmaţii polemice, a provocat joi reacţii de indignare faţă de această ”caricatură” a poporului său, făcută de un preşedinte care se afişează drept ”reformator”, comentează AFP.

Miercuri, la Copenhaga, Macron şi-a declarat admiraţia pentru „flexisecuritate”, inaplicabilă în Franţa din cauza diferenţelor culturale. ‘Acest popor (danez) luteran, care a experimentat transformările din ultimii ani, nu este tocmai Galezul refractar la schimbare” a adăugat Emmanuel Macron, a cărui dorinţă de ”transforma” Franţa s-a ciocnit adesea de presupusa rigiditate a francezilor.

Aceste afirmaţii au declanşat reacţii în ţară la nivel politic şi sindical.

”Este totuşi inacceptabil să auzi un preşedinte al Republicii care îi critică, îi caricaturizează pe francezi atunci când se află în străinătate”, s-a indignat joi Laurent Wauquiez, preşedintele partidului Republicanii (dreapta), criticând un preşedinte ‘‘care nu este în rolul său, care nu şi-a înţeles funcţia atunci când este în afara ţării”.

În faţa acestei controverse, Macron a dat asigurări joi că era vorba de un ”strop de umor”, afirmându-şi ”dragostea” pentru ‘‘triburile galeze”, referire la persoanele care populau actualul teritoriu al Franţei înainte de sosirea romanilor şi care se presupune că sunt strămoşii francezilor.