spot_img
4.1 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăAnalizeMacron presează, Merkel frânează

Macron presează, Merkel frânează

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Jens Thurau

- Reclama -

Franța cere deschis Germaniei să se preocupe din nou mai mult de soarta Europei. Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, declară într-un ziar german: „Răbdarea cetățenilor s-a epuizat.”

    
Marseille Macron Merkel Ei trebuie să readucă în primplan axa Germania-Franța: cancelara Merkel și președintele Macron

- Advertisement -

Cotidianul „Süddeutsche Zeitung” din München a publicat un amplu interviu cu ministrul francez de Finanțe. Bruno Le Maire are un mesaj fără echivoc pentru guvernul de la Berlin: este timpul ca proiectele de suflet ale președintelui francez Emmanuel Macron să fie sprijinite și puse în aplicare. Este vorba de impozitarea mai dură a marilor concerne de Internet (precum Google sau Facebook) și de mult-doritul buget al zonei Euro.

Mai întâi laude pentru Germania

- Advertisement -

Pentru a-și introduce iscusit mesajul dorit, Le Maire laudă întâi vecinii germani și pledează pentru consolidarea axei Berlin-Paris: „Franța are nevoie de Germania și invers. În politica de apărare și în cea de mediu suntem deja pe aceeași lungime de undă. În politica economică de asemenea, în principiu.”

Dar… Franța a solicitat mereu o poziție comună cu Germania pe cele mai importante teme de politică europeană, neprimind însă adesea un răspuns: „Oamenii nu mai au răbdare cu noi când vine vorba de taxarea giganților de Internet sau înființarea unui buget propriu al uniunii monetare, care să o apere în fața crizelor viitoare. Trebuie luate decizii acum, nu mai putem aștepta.”

Le Maire înțelege că guvernul german a fost intens preocupat de problemele din interiorul coaliției de guvernare de la Berlin și de permanenta dispută din jurul politicii de azil, precum și de ascensiunea populiștilor de dreapta. Dar tocmai amenințarea populistă ar trebui să dea un impuls pentru a trece la acțiune: „Amânarea deciziilor nu face decât să dea apă la moară populismului. Este mai bine să acționăm acum și să îmbunătățim eventual deciziile ulterior. Inacțiunea este scenariul cel mai rău. ”

Ecologiștii germani: Guvernul este neglijent

Este și părerea opoziției din Germania. Franziska Brantner, deputată ecologistă în Bundestag, amintește în dialog cu DW că summitul UE din iunie fusese gândit și ca reuniune la care să se discute serios despre un buget propriu al zonei Euro și despre finanțarea acestuia. Dar cancelara Angela Merkel a avut atunci nevoie urgentă de o hotărâre privind politica de azil pentru a-și rezolva disputa de acasă cu ministrul de Interne german, creștin-socialul Horst Seehofer.

Paris Bruno Le Maire Ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire cere sprijinul Germaniei pentru crearea unui buget al zonei Euro

Brantner: „Le Maire are dreptate când cere guvernului german să acționeze. Summitul european din iunie era dedicat stabilizării zonei Euro și a fost răpit practic de Seehofer. Guvernul german acționează cu neglijență și lașitate.”

Critică din tabăra guvernamentală

Și reprezentanți ai taberei guvernamentale de la Berlin admit că executivul federal pare pe moment paralizat. Deputatul SPD Joachim Post a declarat: „Dacă Germania, Franța și Comisia Europeană nu se mobilizează acum și nu aduc de partea lor și alte state, atunci nu va mai fi posibil niciun fel de progres în politica europeană. Anul acesta încă trebuie puse bazele unui buget de investiții pentru zona Euro și pentru crearea unui fond monetar european.”

Și expertul în probleme de apărare de la CDU, Roderich Kiesewetter, a avertizat în dialog cu DW: „Din cauza tensiunilor politice sporite de la Berlin, nu au putut fi tratate cu seriozitatea necesară temele majore din politica externă și europeană.” El adaugă: „Sunt convin că Uniunea conservatoare și SPD se vor concentra din nou intens asupra acestor chestiuni neutre. În ceea ce privește politica de apărare, pozițiile diferite ale Germaniei și Franței trebuie privite drept două fețe ale aceleiași medalii.”

Jocul de-a ascunsa al Berlinului

Pozițiile diferite sunt cu siguranță unul din motivele pentru care Germania nu s-a grăbit să răspundă la toate propunerile Franței. Un buget propriu al zonei Euro ar însemna cheltuieli ridicate mai ales pentru germani. Iar pe tema impozitelor digitale se găsesc destule voci critice în Germania, care avertizează guvernul să nu acționeze pripit.

Experți precum Josef Janning, de la biroul din Berlin al „European Council on Foreign Affairs”, sunt de părere că Berlinul nu poate da vina mereu pe problemele interne pentru a evita să se pronunțe în diversele chestiuni de interes comun în UE: „Există și alte state care nu prea agreează ideea franceză a bugetului propriu al uniunii monetare. De la Olanda, la Finlanda, până la Slovacia și Austria. Iar Berlinul se ascunde în spatele opoziției acestor țări și împinge în față drept scuze dificultățile din politica internă”, a declarat Janning pentru DW.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img