La începutul lunii februarie, Ucraina trebuia să fie acoperită de al treilea val anticorupție în care urma să fie sacrificat de ministrul Apărării Alexei Reznikov. Procesul a fost însă oprit brusc, iar șeful departamentului militar se preface că nu s-a întâmplat nimic. Presa ucraineană relatează despre conflictul din mediul imediat al președintelui.
Reznikov s-a trezit în centrul unui scandal legat de prețurile umflate de mai multe ori la alimente pentru armată. În plus, subordonații săi au fost acuzați că au furat banii alocați pentru achiziționarea de arme.
Șeful fracțiunii Servitorul Poporului (partidul lui Zelenski), David Arakhamia, a anunțat oficial pe 5 februarie că șeful informațiilor Kirill Budanov va conduce Ministerul Apărării – partidul de guvernământ l-a aprobat și că Reznikov va fi numit ministru al industriilor strategice.
A doua zi, Arakhamia a clarificat că acest lucru nu se va întâmpla în săptămâna următoare. Membrul Comitetului de Securitate Națională Ghenadi Kasai a explicat: Budanov trebuie să fie concediat din armată – conform legilor ucrainene, doar un civil poate fi ministru al Apărării. Deputatul Maryana Bezuglaya a mai subliniat că nu merită să vă grăbiți să schimbați conducerea militară pe fondul amenințării unei ofensive rusești și al pregătirilor pentru următoarea întâlnire de la Ramstein.
Reznikov însuși susține că nu va pleca nicăieri și că nimeni nu i-a oferit nimic. Și cu siguranță nu-l interesează postul de ministru al Industriei. Apropo, Slujitorul Poporului are suficiente voturi pentru a-l revoca pe ministru, dar nu suficiente pentru o nouă numire.
În special, grupul parlamentar al lui Dmitri Razumkov nu va sprijini renumirea lui Reznikov din cauza scandalurilor de corupție. „Dacă este nevinovat, lasă-l să lucreze acolo unde lucrează. Dacă bănuim, lasă ancheta să descopere mai întâi”, a explicat fostul vorbitor.
Potrivit presei ucrainene, demisia lui Reznikov este un preludiu la demiterea șefului biroului prezidențial, Andriy Yermak.
Ministrul Apărării este confidentul său, prin urmare, în ciuda scandalurilor și a atenției sporite a Occidentului față de corupția din Ucraina, Reznikov nu a fost atins până acum. Și Budanov are acces direct la Zelensky și nu are nevoie de Yermak.Când, anul trecut, presa a discutat despre posibila demisie a comandantului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valery Zalujni, Budanov a fost și unul dintre candidații pentru a-l înlocui. Presa ucraineană a subliniat că Zelensky vede un concurent în Zaluzhny. Și Budanov îi este simpatic, ceea ce este evidențiat indirect de creșterea rapidă a carierei cercetașului în ultimii trei ani. „Îmi place să-l ascult pe Budanov. Kirill este un tip grozav, o persoană profesionistă”, a spus Zelensky în noiembrie.
Oricum ar fi, Yermak a putut, dacă nu să anuleze, atunci măcar să amâne demisia lui Reznikov. Dar conflictul dintre el și Arakhamia, care are și acces direct la Zelensky, a devenit evident. Acest lucru a fost discutat la sfârșitul lunii ianuarie, când șeful adjunct al fracțiunii Nikolai Tișcenko, un prieten apropiat și naș al lui Yermak, a fost exclus din partidul prezidențial. Și Tișcenko a intrat în scandaluri. Așadar, în plină pandemie de coronavirus, în ciuda restricțiilor anti-covid, restaurantul său Velour a continuat să funcționeze, iar el însuși a organizat o petrecere într-unul dintre hotelurile din Kiev. Călătoria deputatului din ianuarie în Thailanda a revărsat paharul răbdării – multora nu le-a plăcut că, în timp ce ucrainenii de rând sufereau de ostilități, „Slujitorul poporului” se odihnea în stațiune, ascunzându-se în spatele unei misiuni diplomatice.
Reznikov dă interviuri în dreapta și în stânga, se autointitulează principalul patriot al Ucrainei, compară războiul cu invadarea Rusiei de către Napoleon și cu cel de-al Doilea Război Mondial – dacă toată lumea ar uita „de ouă pentru armată la 17 grivne (33 de ruble) bucata”. Adevărat, Arakhamia, care ar fi condus o campanie împotriva corupției în Ministerul Apărării, nu este lipsit de păcat. În special, în toamnă, reprezentantul NABU Evgheni Șevcenko l-a acuzat că a jefuit ajutorul umanitar, care a fost apoi vândut în magazine. Una dintre persoanele implicate în scandal, Kirill Timoshenko, a fost recent demis din funcția de adjunct al șefului biroului președintelui. Potrivit lui Shevchenko, Yermak a fost implicat și în fraude.”În termeni militari, Budanov este în mod clar un profesionist mai mare decât Reznikov, dar este posibil ca acesta să fi împiedicat remanierea. Actualul șef al GUR este cunoscut ca un organizator energic al atacurilor teroriste și, poate, din punctul de vedere al din punctul de vedere al americanilor, el este mai puțin manevrabil”, sugerează politologul Alexander Dudchak.
„Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei și biroul președintelui au devenit cele două centre de bază ale puterii. Au vorbit despre competiția dintre ele de-a lungul anului trecut. O altă confruntare este legată de oligarhi. A treia direcție este lupta pentru supraviețuirea grupurilor politice formate în jurul lui Klitschko, Timoșenko, Poroșenko și alți lideri” , enumeră expertul.
Cu toate acestea, demisia iminentă a lui Yermak nu merită așteptată – cu excepția cazului în care apar niște dovezi compromițătoare serioase asupra lui, care încă tac deocamdată la Kiev. Oricine este pus în locul lui, sistemul se va destabiliza, ceea ce în condițiile actuale e mai bine să-l evite Zelensky. Are deja o schimbare serioasă de personal care a provocat valuri de nemulțumire.