spot_img
7.5 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasăEconomieComertLUPTE DE CULISE ÎN ROMÂNIA între americani și francezi: Ambasadorul american și...

LUPTE DE CULISE ÎN ROMÂNIA între americani și francezi: Ambasadorul american și Bell Helicopter la Grindeanu, ministrul de externe francez la Juncker

-

Premierul Sorin Grindeanu a discutat marți la Palatul Victoria cu reprezentanți ai Ambasadei SUA și ai companiei Bell Helicopter. Întâlnirea survine după ce în luna decembrie Airbus a cerut  lămuriri de la IAR Ghimbav în legătură cu parteneriatul semnat cu Bell. Francezii spuneau atunci că memorandumul  “pune în pericol prezenţa Airbus Helicopters în România”.

Americanii sunt interesați să vândă României elicoptere de atac Viper, după ce în toamna trecută a semnat și  un memorandum cu IAR Ghimbav pentru servicii de mentenanță la modelul propus.

- Advertisement -

T0t marți,  ministrul francez de Externe Bernard Cazeneuve a ridicat problema situației din România în discuțiile cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker,

CITIȚI ȘI: Scandal între România şi Airbus

- Advertisement -

Întrebat dacă a discutat cu Cazeneuve despre ce se întâmplă la Bucureşti, Juncker a răspuns că da. „Vicepreşedintele Timmermans şi cu mine am reacţionat, cred că printr-un comunicat, miercurea trecută, pentru a avertiza România să nu o ia pe o cale care nu este conformă cu cererile minime ale Europei. Am constatat că, ulterior, Guvernul român a retras decretele sau ordonanţele”, a spus el.

Şi Cazeneuve a anunţat că situaţia din România a figurat printre subiectele abordate în cursul întâlnirii de la Bruxelles. „Avem exact aceeaşi poziţie. Am discutat cu preşedintele Juncker în acest domeniu, aşa cum am evocat şi problema Poloniei. Suntem exact pe aceeaşi lungime de undă”, a dat el asigurări.

Polonia a refuzat recent să mai cumpere elicoptere de la AIRBUS semnând un acord cu Bell, iar președintele Francois Hollande și-a anulat vizita la Varșovia. 

CITIȚI ȘI: SCANDAL: Hollande și-a anulat vizita la Varșovia după ce Polonia a refuzat să cumpere elicoptere Airbus/ În România a avut succes

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img