spot_img
29.5 C
București
miercuri, iunie 12, 2024
AcasăAnalizeLupta BRICS împotriva dolarului

Lupta BRICS împotriva dolarului

-

Nu este probabil ca BRICS să câștige independența față de dolar în curând prin crearea unei monede comune, au spus experții chestionați de Izvestia subliniind absența unui concept unic de respingere a biletului verde în comerț. Săptămâna trecută, Argentina și Brazilia au lansat dezvoltarea monedei comune Sur, ceea ce a stârnit o discuție despre necesitatea creării unei monede comune pentru membrii BRICS.
Potrivit lui Joao Feres Junior de la Institutul de Studii Sociale și Politice al Universității de Stat din Rio de Janeiro, nu este vorba despre crearea unei monede comune, ci mai degrabă despre un acord care să permită participanților săi să tranzacționeze fără a utiliza dolarul, adică să evitați conversia monedei locale în dolarul verde în timp ce efectuați plăți cu o altă țară.

Președintele centrului analitic CRIES din America Latină (Buenos Aires), Andres Serbin, consideră că ideea creării unei monede comune pentru regiunea eurasiatică în cadrul SCO este mai avansată. El crede că dezvoltarea acestei idei în cadrul BRICS este mai dificilă, deoarece membrii săi ar întârzia să avanseze în această direcție din cauza asimetriei existente între economiile membrilor actuali și din cauza potențialului aderare a Argentinei și Iranului la grup.

„China, ca și alți membri ai BRICS, susține o mai mare independență a politicii sale financiare față de dolar. Cu toate acestea, o monedă unică nu va fi creată curând și, cel mai probabil, va merge pe calea formării coșului de valute cu yuanul. predominant. Este China pregătită să poarte povara unui moderator al proceselor financiare internaționale? Va rămâne yuanul guvernat de organele de stat chineze? Și se va realiza unitatea BRICS în problema cui este moneda de susținere? Discuțiile pe aceste aspecte vor fi fi dificil”, a subliniat cercetător senior la Institutul Academiei Ruse de Științe din China și Asia Contemporană, Yelena Safronova.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img