spot_img
13.2 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăJustitieLumea Justiției ACUZĂ: Kovesi a încălcat legea

Lumea Justiției ACUZĂ: Kovesi a încălcat legea

-

Publicarea declaratiei de avere a sefei DNA Laura Kovesi a confirmat faptul ca aceasta a luat bani din indeplinirea unor functii private in strainatate, unde a activat in anumite saptamani ale anului 2015 ca expert anticoruptie in cadrul unor programe cu finantare europeana in Republica Moldova, Muntenegru si Albania, scrie Lumea Justiției.

De pe urma serviciilor de expert prestate in Moldova si Muntenegru, in doua randuri, Kovesi a incasat 3422 euro, iar pentru cele prestate in Albania a incasat 600 euro. Pare mult? Pare putin? Problema nu e in cat a luat, ci faptul ca potrivit legii functia de magistrat este incompatibila cu orice alta functie publica si privata cu exceptia celei de cadru didactic intr-o unitate de invatamant superior sau de formator la INM ori SNG.

- Advertisement -

Legea e foarte stricta si clara:

Art. 125 din Constitutia Romaniei prevede: “(3) Functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.”

- Advertisement -

Art. 5 din Legea 303/2004 prevede: “(1) Functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, precum si a celor de instruire din cadrul Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri, in conditiile legii.

CSM a incalcat grav legea daca a avizat participarea expresa a lui Kovesi la programe cu finantare externa. Lumeajustitiei.ro a solicitat CSM sa comunice actul prin care i-a dat aviz lui Kovesi.

CSM si-a recunoscut indirect culpa, propunand, atentie, in aprilie 2016 (dupa avizarea deplasarilor lui Kovesi ca experta) o serie de completari la Legea 303/2004, astfel incat: “Indeplinirea unor misiuni temporare in strainatate in cadrul unor organizatii internationale sau al institutiilor Uniunii Europene, exercitarea unor activitati pe termen scurt ca EXPERT, manager de proiect, consilier rezident ori echivalent in cadrul unor programe cu finantare internationala in interesul justitiei, precum si calitatea de expert in domeniul formarii profesionale juridice, in conditiile legii, NU SUNT INCOMPATIBILE CU FUNCTIILE DE JUDECATOR, PROCUROR, magistrat asistent si asistent judiciar” , mai spune Lumea Justiției.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img