Viitorul buget al UE ar trebui să cunoască o creștere de 30% față de perioada actuală și să se ridice la 1125 miliarde de euro în angajamente de plată și la un total de 1275 de miliarde de euro.
Dar UE va pierde 13 miliarde de euro pe an după plecarea Londrei din clubul comunitar, de aceea, Comisia propune o creștere a contribuțiilor naționale de la 1% din VNB la 1,11% din VNB.
Comisia cere din nou ca UE să se doteze cu resurse proprii mai robuste care să reprezinte 10% din buget. Acestea provin acum din taxele vamale și din vânzarea certificatelor energetice, la care s-ar adăuga taxarea companiilor digitale și taxarea utilizării deșeurilor plastice neregenerabile.
In următoarea perioadă, Bruxelles se orientează spre noi priorități ca securitatea si apărarea si dorește ca până în 2027 suma de 2 miliarde de euro să fie alocată industriei apărării , din care un miliard să provină din bugetul UE.
Este vorba si despre mutarea atenției de la regiunile estice către cele defavorizate din Spania, din Italia și chiar din Franța. La fel, statele sudice sunt așteptate să primească fonduri pentru a gestiona migrația.
Iar la cererea Germaniei și a Franței, Comisia propune ca statele membre unde democrația este pusă în pericol fondurile structurale sa fie reduse. Este vorba în principal despre Polonia și Ungaria. La fel, aceste fonduri vor fi legate de disponibilitatea statelor de a primi migranti, știind-se că atât Ungaria cât și Slovacia au fost foarte reticente în această privință.
Agricultura este și ea vitregită, sume importante vor fi deplasate la acest capitol; în plus, se estimează că în urma Brexitului, Politica Agricolă Comună va pierde 2, 7 miliarde de euro anual.
In acest sens, în negocierile care se vor deschide de acum, se crede că fără un bloc estic robust și unit care să apere subvențiile agricultorilor săi, aceștia vor avea mult de pierdut. Franța și Spania apără Politica Agricolă Comună, dar sunt așteptate să își protejeze cu precădere propriile interese.
Propunerea de buget UE multianual a fost prezentată mai întâi Parlamentului European, înainte de a fi prezentată presei.
Astfel se deschide cea mai dificilă negociere din istoria UE; discuția va avea la bază propunerea Comisiei Europene, pe care aceasta a realizat-o în urma consultării cu marile statele membre.
Bruxelles spune că acesta este un buget modern, flexibil și pragmatic. Statele est europene contestă deja această viziune., mai notează RFI.