Cheltuielile militare ale Rusiei au scăzut

0
Russia's President Vladimir Putin (C) enters Andreyevsky (St.Andrew's ) Hall at the Great Kremlin Palace in Moscow?s Kremlin, on May 7, 2012, during his inauguration ceremony. Putin took his oath of office today to become Russia's president for a historic third mandate at a glittering ceremony inside the Kremlin. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ ALEXEY DRUZHININ (Photo credit should read ALEXEY DRUZHININ/AFP/GettyImages)

Cheltuielile militare ale Rusiei s-au diminuat în 2017, potrivit unui raport al Institutului Internaţional de Cercetare asupra Păcii de la Stockholm (SIPRI) făcut public miercuri, o premieră în ultimii 20 de ani, din cauza sancţiunilor economice impuse ţării, relatează AFP conform Agerpres.

Rusia, care în 2016 avea al treilea buget, a coborât din nou pe poziţia a patra, în 2017. Cheltuielile sale militare au scăzut cu 20%, la 66,3 miliarde de dolari. Ţara a înregistrat ultima sa scădere în 1998, an în care se confrunta cu o importantă criză financiară.

„Modernizarea militară rămâne o prioritate în Rusia, dar bugetul militar a fost limitat de dificultăţile economice pe care le cunoaşte ţara din 2014”, a explicat Siemon Wezeman, cercetător la SIPRI. Wezeman se referă în special la sancţiunile economice impuse din 2014 de statele occidentale Rusiei, în legătură cu conflictul ucrainean.

Până în 2016, bugetul Moscovei consacrat apărării era ferit de tăierile bugetare întreprinse în alte sectoare, precum educaţia sau infrastructura.

„Nu mai este posibilă menţinerea sectorului apărării la un nivel ridicat, nici progresul acestuia”, a adăugat cercetătorul.