spot_img
16.5 C
București
vineri, septembrie 30, 2022
AcasăAnalizeLobbyul armean în DC, gazele azere, Peloși la Erevan și dependența Armeniei...

Lobbyul armean în DC, gazele azere, Peloși la Erevan și dependența Armeniei de Rusia și Iran

-

Pe 18 septembrie, la Erevan, președintele Camerei SUA, Nancy Pelosi, a declarat că luptele la graniță care au început pe 13 septembrie „au fost inițiate de azeri și trebuie să fie recunoscut acest lucru”. Potrivit acesteia, Armenia a fost dezamăgită de reacția Rusiei la aceste ciocniri. „Este interesant că au fost dezamăgiți că au primit cercetători [CSTO] și nu protecție față de această relație și vom vedea ce se întâmplă în continuare”, a spus ea, potrivit Reuters. Agenția de presă a menționat că, spre deosebire de Pelosi, Departamentul de Stat al SUA a îndemnat părțile să ajungă la o rezoluție pașnică și nu a învinuit pe nimeni pentru declanșarea conflictului.

- Reclama -

În viitorul apropiat, SUA nu vor putea înlocui Rusia ca partener al Armeniei în sfera securității, potrivit șefului secției Caucaz a Centrului de Studii post-sovietice de la IMEMO, Vadim Mukhanov. Potrivit acestuia, este evident că administrația Biden vrea să se apropie de guvernul lui Nikol Pashinyan, mai ales că Washingtonul are deja o experiență pozitivă în Caucaz cu Georgia. Cu toate acestea, potrivit expertului, situația cu Armenia este diferită, deoarece relațiile bune cu vecinii săi sunt vitale pentru Erevan și încă rămâne pe linia de plutire datorită legăturilor strânse cu Rusia și Iran. De asemenea, Mukhanov consideră că, în ciuda influenței diasporei armene asupra politicii interne și externe a SUA, orice introducere de sancțiuni împotriva Azerbaidjanului este, de asemenea, puțin probabilă, deoarece interacționează strâns cu Turcia, care joacă un rol semnificativ în NATO, așa că poziția SUA va fi probabil limitat la avertismente formale.

Directorul Institutului Caucaz din Erevan, Alexander Iskandaryan, este de acord, adăugând că Azerbaidjanul „este valoros pentru Europa și SUA ca exportator de petrol și gaze”. Potrivit acestuia, în zilele noastre siguranța fizică a Nagorno-Karabah este asigurată de forțele de menținere a păcii ruși și, deși situația actuală nu este ideală, este greu de imaginat că cineva le poate înlocui, a concluzionat expertul.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...