spot_img
7.8 C
București
duminică, noiembrie 17, 2024
AcasăALEGERI 2020Lobbyistul BIG PHARMA

Lobbyistul BIG PHARMA

-

- Reclama -

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Propunerea USRPLUS la șefia Radiodifuziunii este un anume Liviu Popescu, aflăm din presa ultimelor zile. Un personaj cvasi-necunoscut, am spune, poate cel mai anonim dintre toate numele vehiculate pînă acum, la bursa zvonurilor, la conducerea mass-media de stat. Dar nu un personaj fără greutate, ba chiar unul cu un background extrem de interesant.

Despre Liviu Popescu, aflăm din presă:

”Cu o experiență de 17 ani în media, Popescu a fost producător BBC România la Londra între 1999 – 2002, după care a lucrat ca editor de știri la Prima TV, Realitatea și Televiziunea Publică. La TVR a fost timp de un an de zile redactor-șef, iar ulterior s-a ocupat de procesul de digitalizare a știrilor din televiziunea publică. În prezent, Liviu Popescu (48 de ani) activează în mediul privat, având o firmă de consultanță în comunicare strategică. USR-PLUS și UDMR nu au ajuns la un acord final privind modul în care se vor face nominalizările pentru șefia TVR și a Radioului Public. La ședința de luni a coaliției, discuția despre conducerile televiziunii și radioului public a fost amânată.
Popescu a fost propus de USR, însă cel mai probabil PLUS va dori la rândul său să aibă un cuvânt de spus. Surse din radioul public, citate de Radio Europa Liberă, susțin că președintele PLUS, Dacian Cioloș, ar dori să-l impună în fruntea radioului pe Gabriel Basarabescu”.

Să completăm noi acest mic tablou.

Liviu Popescu a fost om cu greutate în echipa Rodicăi Culcer în perioada cînd aceasta a condus, ca director, puternicul departament al știrilor TVR, după 2005. Pentru un timp, Popescu a fost chiar numărul 2, ca redactor-șef.
Echipa în cauză a fost schimbată de conducerea TVR după marele scandal provocat de difuzarea pe post a înregistrării video din dosarul ”Remeș-palinca și caltaboșul”, din 2007, scandal care a dus la demisia lui Remeș din postul de ministru al Agriculturii și, ulterior, la condamnarea lui.

”Rodica Culcer a fost înlăturată de la şefia Departamentului de Ştiri, la fel toţi editorii Jurnalului de la ora 19.00, pentru ca deranjamente precum difuzarea filmului „Caltaboşii lui Remeş“ să nu mai aibă loc. Anca Lăzărescu, Radu Gafta, Nadina Dogioiu, Adriana Gulea, Liviu Popescu, Ana Maria Panait, Doina Georgescu au fost trecuţi pe linie moartă, iar în locul Rodicăi Culcer a fost adusă, într-un interimat care durează până în zilele noastre, Mădălina Rădulescu, deţinătoare a unui background care o recomanda pentru noile vremuri: ucenicia la televiziunea lui Voiculescu şi susţinerea Murei Frânculescu, tot de provenienţă antenistă şi consilieră a lui Sassu” jelea Andreea Pora, în Revista 22, demiterea echipei ”Caltaboșul”.

În 2016, Remeș a cîștigat procesul intentat TVR și DNA pentru divulgarea așa-ziselor probe ale corupției sale, despre care el a susținut că au fost falsificate de către procurori. Nici pînă azi nu s-a aflat oficial cum a ajuns înregistrarea video de la DNA la departamentul de știri al TVR.

După demisia lui Remeș, postul de ministru al Agriculturii a fost ocupat de un tînăr politician a cărui solidă ascensiune a început fix din acel moment.

Numele lui era Dacian Cioloș.

Să credem că actualul lider al PLUS nu l-ar vrea la șefia Radio pe unul dintre oamenii implicați în știrea care l-a făcut ministru, în 2007?
Ar fi curată ingratitudine.

În decembrie 2015, Popescu îi lua vitejește apărarea lui Cioloș, pe Facebook, după ce premierul fusese criticat de un jurnalist al republica.ro pentru parada de imagine a îmbrățișării copilului unui militar mort în Afganistan.

”In urma cu cateva ore am scris un comentariu acid la acest articol (logat, autentificat cu Facebook, tot tacamul) in care intorceam logica editorialului impotriva lui Florin Negrutiu si il invitam la un exercitiu de introspectie – cum ar fi sa il banuiasca si pe el cineva ca e un mizerabil in tot ceea ce scrie, doar pentru ca multi alti editorialisti sunt jegosi ? Comentariul a intrat automat in moderare (procedeul e ok) si n-a mai iesit nici pana in acest moment. Intre timp au fost validate comentarii mult mai recente.
Acuma ce sa cred ? Ca Florin Negrutiu chiar e un jegos ca multi alti editorialisti ? Sau sa cred ca intreaga platforma Republica e o chestie mizerabila, care invita doar de fatada la dezbatere ? Please share ! Marlania trebuie popularizata” scria Popescu, profund revoltat.

Dincolo de asta, în activitatea lui Liviu Popescu – care anul trecut s-a implicat inclusiv în popularizarea candidaților USRPLUS, (vezi captură foto) – există un aspect extrem de important: conform profilului său de Linkedin, la scurtă vreme după ce Vlad Voiculescu a ajuns ministrul Sănătății, în 2016, el a început să lucreze ca director în ARPIM, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente.

Cu se ocupa Popescu la ARPIM, conform propriului profil?

1) Cu reprezentarea asociației, care reunea 28 de producători din industria farmaceutică, în relațiile cu terțe părți – comisii ale Parlamentului, politicieni, organisme de reglementare, mass-media, grupuri de susținere a pacienților, asociații profesionale din domeniul sănătății și societăți medicale etc.

2) Cu reprezentarea și promovarea eficientă a intereselor industriei pe lîngă principalele autorități de reglementare: Ministerul Sănătății, Agenția Națională pentru Medicamente și Dispozitive Medicale, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Parlament etc.

3) Cu gestionarea diferitelor grupuri de lucru ale asociației comerciale pentru a oferi argumente eficiente pentru inițiativele de afaceri guvernamentale.
Și altele, aidoma.

În ianuarie, imediat după debutul campaniei de vaccinare, Popescu, de acum expert, ne liniștea privind efectele secundare ale vaccinurilor, scriind tot pe Facebook:

”Nush altii cum sunt, dar eu daca nu fac macar un pic de efecte secundare la vaccin incep sa ma intreb daca o fi fost bun, daca o fi fost respectat lantul de frig si – above all – daca imi ofera protectia scontata. Caci spre deosebire de medicamente (OTC included), la vaccinuri e chiar indicat sa vezi si sa simti acele efecte secundare din prospect, ceea ce inseamna ca sistemul tau imunitar s-a pus in miscare in directia corecta. Si poate se gaseste cineva cu mai multa autoritate profesionala decat mine sa explice de ce e chiar normal si chiar dezirabil sa fii un pic subfebril dupa un vaccin mRNA. Sau antigripal”.

Una peste alta, propunerea USRPLUS la șefia radioului public este un mare lobbyst al Big Pharma care s-a aflat, în trecut, și la baza ascensiunii politice a lui Dacian Cioloș.
O fi bine? O fi rău? 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img