Deputata PSD Olguţa Vasilescu îndeamnă guvernul liberal să găsească soluţii, după abrogarea recursului compensatoriu, pentru evitarea sancţiunilor CEDO.
„Când s-a dat acest recurs compensatoriu, scris de Prună, ministru în guvernul Cioloş, dar pus în aplicare pe vremea PSD, s-au activat toţi PNL-iştii şi USR-iştii, care îl votaseră şi ei în Senat, dar la tv nu mai recunoşteau… Că e pentru Dragnea (pe care nu l-a ajutat recursul, ca dovadă că e la închisoare), că scapă corupţii, că s-a supărat Europa pe noi etc. De fapt, legea s-a dat ca să scăpăm de sancţiunile CEDO. Care vin peste România, acum că s-a abrogat legea! Şi vor veni repede… Adresa e deja redactată şi sancţiunile nu sunt deloc uşoare! Ştie şi Predoiu, care încearcă să dreagă busuiocul acum, ştiu şi PNL-iştii care ne rugau să nu băgăm atât de repede abrogarea recursului compensatoriu pe ordinea de zi a Parlamentului, că nu au soluţii! Păi, cât credeţi că mai decontăm noi toate lucrurile făcute chiar de voi? Sunteţi la guvernare, veniţi cu soluţii! Că nu mai merge cu lozinci, la CEDO!”, a scris Vasilescu, vineri, pe Facebook.
Comitetul de miniştri al Consiliului Europei (CoE) îşi exprimă „profunda preocupare” faţă de faptul că la 4 decembrie parlamentul României a decis „din scurt” să adopte proiectul privind abrogarea recursului compensatoriu, fără a oferi în acelaşi timp o altă modalitate de compensare care să îndeplinească cerinţele Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, informează vineri într-un comunicat forul de la Strasbourg.
Comitetul de miniştri precizează în comunicat că a avut un „schimb de opinii” cu ministrul român al justiţiei şi că a notat explicaţiile date de ministru referitor la efectele contraproductive ale recursului compensatoriu, salutând faptul că acesta s-a angajat, în numele guvernului român, să pregătească şi să prezinte fără întârziere Comitetului un nou plan „comprehensiv” de acţiune, care să cuprindă şi măsuri de consolidare „de urgenţă” a serviciilor de probaţiune şi, în general, de reglementare a cauzelor de bază ale „problemelor serioase” aflate la originea cazurilor discutate.