Home Social Liviu Pop, prins cu minciuna la RFI

Liviu Pop, prins cu minciuna la RFI

0

Într-un interviu acordat RFI, ministrul Educației, Liviu Pop, susține că documentul prezentat în presă prin care îi amenința pe inspectorii școlari cu ”sesizarea organelor abilitate” este de fapt un mesaj adresat editurilor care produc materiale auxiliare neautorizate pentru elevi. Documentul oferit presei de un deputat al Opoziției (vicepreşedintele PNL Laurenţiu Leoreanu) arată clar că circulara este adresată inspectoratelor din întreaga țară.

Ministrul Liviu Pop face primele precizări referitoare la circulara adresată inspectoratelor școlare din țară prezentată săptămâna trecută de o parte a presei. Documentul, semnat de oficiali din Ministerul Educației, îi avertiza pe inspectorii școlari că folosirea la cursuri a materialelor auxiliare poate duce la ”sesizarea organelor de stat abilitate”. Anterior, ministrul Educației decisese, pe 9 august, că toate materialele didactice auxiliare nu mai sunt valabile, invocând faptul că multe din aceste materiale nu ar fi autorizate de minister. Decizia a fost criticată de părinți și profesori.

Într-un interviu acordat RFI, ministrul susține că respectivul document – care, cel puțin din forma care a ajuns în presă, este adresat în mod clar inspectoratelor din țară (consultă documentul aici: Pag 1Pag 2) – ar fi de fapt un mesaj către editurile care produc materiale auxiliare pentru elevi neautorizate de Minister și nu un avertisment pentru profesori:

Apelul pe care l-am făcut noi, cei de la Ministerul Educației Naționale, a fost către edituri, edituri care aveau pe coperțile acestor auxiliare sigla cu ”Avizat Ministerul Educației Naționale”, neavând aceste avizări. Circulara respectivă nu are nicio legătură cu cadrele didactice. Iar noi am transmis cadrelor didactice să fie atente pentru că unele edituri încearcă să vândă aceste auxiliare sub pretextul că sunt avizate de minister. Profesorii nu riscă astăzi nimic, nici n-o să riște vreodată dacă respectă regulamentul de ordine interioară și legile din România”.

Alte declarații importante ale ministrului:

– Referitor la protestul din Piața Victoriei, nu vreau să comentez cerința unor părinți de a-mi da sau nu a-mi da demisia. Părinții rămân partenerii Ministerului Educației și ai unităților școlare.

– Vrem să eliminăm tentaculele carcatiței cu privire la auxiliarele din sistemul de învățământ și tot ce înseamnă mafia auxiliarelor din sistemul de învțământ. Nu toate materialele auxiliare au fost acreditate de Ministerul Educației. La clasa a patra, spre exemplu, anul trecut, copiii au învățat pe materiale neautorizate. Am interzis toate materialele auxiliare din 2001 (n.r. publicate începând cu 2001) pentru că din 2001 lucrurile nu s-au făcut în regulă. Prin Legea educației naționale, era obligația ministerului să facă acea metodologie pentru autorizarea auxiliarelor, lucru pe care îl facem. Joi, vom avea hotărârea de Guvern, pe vineri intră în procedură normală și eu cred, de fapt nu cred, sunt convins că fiecare părinte, profesor, elev își dorește să învețe din manuale și auxiliare acreditate.

– (despre propunerea prin care profesorii ”din școli de renume” ar putea fi remunerați diferit) Nu am spus eu că unii profesoride la școli de renume  vor putea fi remunerați diferit. Este o propunere a doamnei Andronescu care trebuie discutată în Parlament. Legea salarizării unitare spune clar că se pot acorda salarii diferențiate și premii pentru anumite categorii de profesori. Se va întâmpla începând cu 1 ianuarie 2018 când va intra în vigoare Legea educației naționale. Avem suficiente pârghii, azi, să salarizăm, dacă vreți, cu o mică diferență performanța. Dar, în același timp, avem nevoie de foarte mult progres școlar.

– Nu putem face astăzi din punctul meu de vedere diferențiere a progresului școlar. Cine face progres școlar mai mult sau mai puțin, de la nota 2 la nota 3 sau de la 9 la 10. De aceea, acolo unde avem situații excepționale, avem pârghiile să intervenim legislativ.

Ad

Exit mobile version