Lista morții Ungaria-Ucraina

0
150

Cresc tensiunile între Ungaria și Ucraina, după publicarea datelor cetăţenilor ucraineni care au şi cetăţenie maghiară, date pe care Budapesta le-a descris drept o adevărată „listă a morţii”, transmite RFI.

Guvernul ungar l-a convocat miercuri pe ambasadorul Ucrainei pentru a-i cere explicaţii transmit agenţiile MTI şi EFE, citate de Agerpres.

Portalul ungar de ştiri „hvg” aminteşte că o organizaţie de extremă dreapta ucraineană a publicat o listă cu numele şi adresele cetăţenilor ucraineni care deţin paşapoarte ungare.

În plus, Ucraina desfăşoară trupe de securitate şi militari în apropierea frontierei cu Ungaria, oficialii de la Budapesta vorbind despre o nouă „bază militară” ucraineană în Transcarpatia, la numai câţiva kilometri de frontieră, fiind „surprinzător” faptul că Ucraina are capacitatea de a crea o asemenea bază aproape de graniţa cu UE şi NATO în pofida conflictului din estul țării.

Guvernul de la Budapesta a început să acorde în anul 2011 cetăţenia ungară etnicilor unguri din străinătate, mai ales din ţările vecine, reamintește hvg.

Portalul Hungary Today notează că Ungaria se se va adresa Consiliul Europei pentru a apăra minoritatea maghiară din Ucraina

Iar agenția ucraineană UNIAN spune că lista a apărut pe „un site ucrainean extremist” și conține datele a 300 de funcționari de stat sau membri ai consiliilor locale din regiunea Transcarpatia, despre care susține că sunt cetățeni dubli și reprezintă o amenințare la adresa securității țării, întrucât au obținut pașapoarte maghiare.