spot_img
10.7 C
București
vineri, decembrie 1, 2023
AcasăAnalizeLipsa turiștilor ruși prăbușește turismul de lux din Italia

Lipsa turiștilor ruși prăbușește turismul de lux din Italia

-

Ani de zile, bogații Rusiei au fost „stăpânii” turismului de cinci stele din Italia. Turiștii ruși erau protagoniști absoluți în Costa Smeralda, Liguria, Versilia și în orașele de artă, luând cu asalt insulele Capri, Ischia și cele mai exclusiviste destinații siciliene, transmite agenția ANSA, citată de Rador.

- Reclama -

Un trend care anul acesta s-a inversat, însă, dramatic în lumina conflictului din Ucraina și a sancțiunilor impuse de UE, care au avut repercusiuni imediate și asupra sectorului turismului, cu prezența turiștilor made in Moscova redusă la cifre derizorii.

Prăbușirea este totală în Sardinia, unde nu doar oligarhii, ci și elitele societății, așa-zișii noi bogați, alegeau să petreacă. În nordul insulei, pe Costa Smeralda și în sud la Forte Village din Santa Margherita di Pula, sosirile aproape au dispărut în ultimele săptămâni.

Scenariul nu se schimbă nici în Liguria și în special la Portofino, un loc care a fost întotdeauna iubit de bogații din Est. Magnatul Eduard Khudainatov, singurul care a cumpărat o proprietate, Vila Altachiara care a aparținut contesei Vacca Augusta, a dispărut, iar renovările sunt oprite.

Chiar și la Cortina d’Ampezzo și pe lacul Como sunt foarte puține prezențe în vilele de lux, chiar dacă procentul de turiști ruși care lipsește a fost compensat din plin de ceilalți, mai ales de americani, cu prezențe record. Cifre neglijabile și pe Riviera Regiunii Emilia-Romagna, unde au sosit puținii bogătași care reușesc să ocolească blocurile aeriene prin escale în republicile baltice sau în Turcia, înainte de a ateriza pe aeroporturile din Emilia-Romagna.

De la Marea Adriatică până la Marea Tireniană, situația este identică. În Versilia, prezențele au scăzut drastic. La Forte dei Marmi se află numai rezidenți ruși, în timp ce numărul turiștilor din Ucraina nu pare să fi scăzut. Chiar și la Capri și la Ischia în această vară nu se vorbește rusă.

În largul mării, la Faraglioni, nu este ancorat, ca în fiecare an, mega-iahtul „Eclypse”, lung de 163 de metri, deținut de Roman Abramovici – care a acostat în Turcia după sancțiunile UE –, dar și absența altor iahturi, precum cele ale lui Arzhanov, Melnichenko și Mordashov.

Pe Insula Verde, în schimb, prăbușirea turismului din Rusia variază de la 50% la 90%. La Taormina, o destinație populară pentru mulți cetățeni ai Federației Ruse, s-a înregistrat o revenire a turismului, „dar există o scădere a numărului turiștilor ruși legată în mod clar de război”, după cum a confirmat primarul Mario Bolognari.

Veneția se situează la 0,5%-0,7% din totalul sosirilor în lagună, în timp ce la Milano, în zona magazinelor de designer, începând cu buticurile din Via Monte Napoleone, se înregistrează o scădere bruscă a frecvenței, precum și în marile hoteluri milaneze. În cele din urmă, la Roma prezența rușilor este aproape zero.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img