Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat joi, că este nevoie de o clarificare pe legea pensiilor, după ce aseară au apărut informaţii în spaţiul public de la doamna ministru Bucura că impactul ar fi de 55,6 miliarde de lei iar din calculele de la Ministerul de Finanţe suma este diferită. El a precizat că este un impact mare pe care trebuie să şi-l asume cu date concrete şi să existe sustenabilitate pentru această decizie. La cifrele anunţate aseară de 55,6 miliarde impactul este de aproximativ 3 % din PIB ceea ce este enorm de mult şi trebuie să identificăm sursele de finanţare, a mai spus liderul PNL.
”Este nevoie de o clarificare, pentru că aseară au apărut informaţii în spaţiul public de la doamna ministru Bucura că impactul ar fi de 55,6 miliarde de lei iar din calculele de la Ministerul de Finanţe suma este diferită, motiv pentru care am solicitat să ne clarificăm care este suma reală pentru că este un impact mare pe care trebuie să ni-l asumăm cu date concrete şi să avem sustenabilitate pentru această decizie”, a spus Nicolae Ciucă la sediul PNL.
El a continuat: ”Asta vrem să clarificăm, dacă a înţeles toată lumea că vorbim de cifre diferite şi dacă într-adevăr în baza de fundamentare a legii la nivelul Ministerului Muncii este cuprinsă această realitate a cifrelor”.
”Categoric că vom da un aviz, cu toţii ne dorim ca aşa cum ne-am asumat prin aceast nouă lege să eliminăm disparităţile, inechităţile şi în felul acesta să echilibrăm sistemul de pensii din ţara noastră, sunt foarte mulţi pensionari care aşteaptă de foarte mulţi ani această decizie, ca atare vom clarifica şi legea va fi adoptată. Categoric la cifrele anunţate aseară de 55,6 miliarde impactul este de aproximativ 3 % din PIB ceea ce este enorm de mult şi trebuie să identificăm sursele de finanţare, nu putem să venim să promitem oamenilor ceva şi să nu avem sustenabilitate”, a completat Ciucă.
Despre promisiunea ministrului Muncii privind o majorare totală după recalculare cu 40 % a pensiilor, preşedintele PNL a răspund: ”Tocmai de aceea dorim ca în faţa electoratului să nu venim cu promisiuni nesusţinute financiar şi oamenii într-adevăr să poată să resimtă această decizie, într-un buget care să aibă colectarea necesară pentru a putea să finanţeze anvelopa de la Ministerul Muncii.