Liderul catalan anunţă: Cetățenii Cataluniei şi-au câștigat dreptul de a avea un stat independent/ Decizia va fi luată de Parlament

0
47

Premierul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a proclamat duminică seara victoria secesioniștilor la referendumul privind independența față de Spania, informează DPA.

„Cetățenii Cataluniei şi-au câștigat dreptul de a avea un stat independent care să fie constituit sub forma unei republici”, a anuntat duminică seară liderul catalan Carles Puigdemont conform La Vanguardia.

„Ne-am câștigat dreptul de a avea un stat independent, cu statut de republică”, a afirmat Puigdemont, înconjurat de miniștrii săi. Rezultatele vor fi cunoscute în zilele următoare și vor fi comunicate parlamentului catalan, pentru a permite implementarea legii referendumului. Aceasta prevede că în cazul unui vot popular în favoarea secesiunii, va urma o declarație de independență.

Premierul catalan nu a oferit cifre, dar a dat de înțeles că marea majoritate a răspuns „da” la întrebarea supusă referendumului: „Doriți să fie Catalonia un stat independent, sub formă de republică?”. „Uniunea Europeană nu mai poate continua să-și întoarcă privirea”, a susținut Puigdemont.

Puigdemont a anunţat că în zilele următoare va transmite Parlamentului rezultatele votului de duminică pentru a acţiona în conformitate cu prevederile legii referendumului.

Afirmaţiile liderului catalan au loc după ce premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, duminică seara, într-un discurs televizat, că în Catalonia nu a avut loc un referendum pentru independenţă.

Puigdemont a susţinut că a fost deschisă calea unei declaraţii unilaterale de independenţă.