spot_img
24.6 C
București
luni, iulie 4, 2022
AcasăAnalizeLider UDMR: "Comunitatea maghiară a oferit mai mult statului român decât a...

Lider UDMR: „Comunitatea maghiară a oferit mai mult statului român decât a primit”

-

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, liderul organizaţiei locale a UDMR, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă având ca temă Centenarul, că, în cei o sută de ani de la marea Unire, „comunitatea maghiară a oferit mai mult statului român decât a primit”.

- Reclama -

În opinia sa, marcarea Centenarului reprezintă un bun prilej pentru „resetarea” relaţiilor dintre minoritatea maghiară şi majoritatea românească.

„Vrem să participăm în mod activ şi să fim proactivi în acest an al Centenarului (…) Considerăm că nu avem motive să ne ascundem, (…) deoarece, în ultimii 100 de ani, comunitatea maghiară a oferit mai mult statului român decât a primit de la statul român (…) Considerăm că am contribuit la dezvoltarea României în toate domeniile, de la sport la cultură, de la învăţământ la cercetare, nu în ultimul rând am contribuit la democratizarea acestei ţări. Deci (…) dorim să încercăm şi să ne folosim de acest an al Centenarului pentru a încerca să resetăm relaţiile româno-maghiare. Considerăm că este nevoie de o resetare a relaţiei dintre minoritate şi majoritate şi încercăm, prin toate pârghiile democratice, să obţinem, cumva, un parteneriat din partea majorităţii pentru a purta un dialog sincer despre ce au însemnat cei o sută de ani pentru maghiarii din România. (…) cred că ar trebui să facem un decont – dacă se poate folosi acest termen contabil – al ultimilor o sută de ani şi să discutăm foarte sincer, fără tabu-uri, fără prejudecăţi despre tot ce s-a întâmplat cu comunitatea maghiară în perioada comunistă şi aşa mai departe”, a declarat Antal Arpad.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat că 2018 ar trebui să fie „anul dreptăţii”, menţionând, printre altele, că, în contextul marcării Centenarului Marii Uniri, reprezentanţii comunităţii maghiare vor cere „mai intens” respectarea Declaraţiei de la Alba Iulia în ce priveşte drepturile minorităţilor naţionale.

- Advertisment -

Must Read

Romina Power a povestit cum l-a drogat pe Regele Iordaniei

0
Vineri după amiază, pe postul Rai 1 a fost difuzată ultima ediţie din acest sezon a emisiunii „Oggi è un altro giorno”, condusă de...