Washingtonul, Parisul şi Londra nu încearcă să-i ‘salveze pe sirieni de la barbarie’, ci doar să-şi ‘recupereze prestigiul’ cu atacurile lor împotriva regimului Bashar al-Assad, a apreciat joi Yassin al Haj Saleh, o figură proeminentă a opoziţiei siriene din exil, care se manifestă extrem de critic faţă de strategia puterilor occidentale în Siria, relatează AFP, care l-a intervievat la Madrid, unde acesta venise pentru a-şi prezenta ultima sa carte publicată.
La 14 aprilie, SUA, Franţa şi Marea Britanie au efectuat bombardamente punctuale asupra a trei facilităţi asociate capabilităţilor de arme chimice ale regimului sirian, fără să facă victime, ca represalii la un presupus atac cu arme chimice soldat cu cel puţin 40 de morţi la 7 aprilie la Douma, o periferie a Damascului.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a recunoscut personal că aceste atacuri aeriene ‘nu rezolvă nimic’ în războiul din Siria, soldat până acum cu peste 350.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate şi refugiate, dar a explicat că ele au fost efectuate „pentru onoarea comunităţii internaţionale”.
Prin această acţiune, ‘nu se poate vorbi de protejarea vieţilor noastre, nici de salvarea sirienilor de la barbarie’, apreciază opozantul sirian Yassin al Haj Saleh, scriitor, autor al mai multor volume, între care ‘Problema siriană’ (Actes Sud).
Cele trei puteri occidentale, spune el, doresc mai degrabă ‘să-şi protejeze aliaţii, să-şi recupereze o parte din prestigiu, să-şi exprime nemulţumirea faţă de ruşi şi chiar mai mult faţă de iranieni’, susţinătorii principali ai regimului sirian care a recurs la arma chimică împotriva poporului său.
În opinia sa, mesajul trimis lui Bashar al-Assad de Occident este într-un fel: ‘poartă-te frumos, nu depăşi liniile noastre roşii şi vei rămâne la putere, nu avem nicio problemă cu tine, ci doar cu faptul că foloseşti arme chimice, însă poţi continua să ucizi utilizând butoaie cu explozivi, tortura şi multe alte modalităţi’.
Yassin al Haj Saleh a stat 16 ani într-o închisoare din Siria, din 1980 până în 1996, ca oponent al lui Hafez al-Assad, tatăl actualului preşedinte sirian.
El a reuşit să părăsească Siria la sfârşitul anului 2013 şi colaborează în prezent ca cercetător la Institutul de studii avansate din Berlin (Wissenschaftskolleg zu Berlin), fiind autorul unui studiu comparat cu privire la crimele în masă. Scrie de asemenea pentru ziarele arabe precum Al-Hayat, Al-Quds al-Arabi şi Al-Jumhuriya.
La Madrid, el a venit să prezinte traducerea unei colecţii de texte scrise de la începutul conflictului sirian în 2011.
Influenţa Teheranului şi a Moscovei – care îl sprijină pe Bashar al-Assad – face ca ţara sa să se afle „sub ocupaţie rusă şi iraniană”.
Opozantul mai spune că are impresia că puterile occidentale i-au lăsat cale liberă Rusiei lui Vladimir Putin ‘să administreze situaţia în Siria’.
Dar ceea ce îl îngrijorează cel mai mult, spune el, este că Siria suferă de pe urma unui regim criminal, ce practică genocidul, care a fost tolerat timp de şapte ani, şi care ar putea fi chiar rapid „reabilitat de superputerile lumii”.
Yassin al Haj Saleh declară că nu-şi pune „nicio speranţă în administraţia SUA, nici în preşedinţia lui Macron şi nici în alţii” pentru ca regimul Bashar al-Assad să fie tras la răspundere pentru atrocităţile comise.
„Siria este un simbol mondial al nedreptăţii şi distrugerii, iar regimul rămâne în siguranţă, fără nici o perspectivă de a fi tras la răspundere’, se arată el dezamăgit.
Fără să ştie ce va face în continuare, scriitorul intenţionează să rămână în Germania, o ţară în care au sosit aproape un milion de refugiaţi în 2015, mai ales compatrioţi ai săi sirieni.