spot_img
16.8 C
București
marți, mai 30, 2023
AcasăAnalizeLibia se transformă într-un "teatru de experimente pentru tot soiul de noi...

Libia se transformă într-un „teatru de experimente pentru tot soiul de noi sisteme de armament”

-

Libia se transformă într-un „teatru de experimente pentru tot soiul de noi sisteme de armament”, a declarat trimisul special al ONU pentru această ţară, în condiţiile în care susţinătorii străini ale părţilor angrenate în conflict trimit aici arme şi luptători încălcând embargoul, relatează Reuters conform Agerpres.

- Reclama -

Conflictul din Libia a escaladat puternic în această lună, cu lupte intense pe mai multe fronturi din vestul ţării, în pofida unor apeluri urgente ale ONU şi ale agenţiilor de ajutor la instituirea unui armistiţiu pentru a putea gestiona criza coronavirusului.

Noul val de lupte a fost alimentat cu armele importate de peste hotare, a declarat trimisul special al ONU Stephanie Williams într-o conferinţă de presă online.

„Avem ceva numit aruncător de flăcări RPO, care este un soi de sistem termobaric care este utilizat în suburbiile din sudul Tripoli. Avem şi un tip nou de drone care sunt aduse, inclusiv un tip de dronă-capcană, practic un dispozitiv care explodează la impact”, a spus Williams.

„Iar acestea sunt doar două exemple de sisteme foarte înfricoşătoare care sunt desfăşurate în zone urbane, ceea ce este complet inacceptabil”, a adăugat ea.

Preocupări că acest conflict a luat o turnură întunecată au apărut miercuri seară, când guvernul recunoscut internaţional (GNA) a anunţat că investighează un posibil atac cu arme chimice asupra forţelor sale.

Armata naţională libiană (LNA) condusă de mareşalul Khalifa Haftar, care îşi are centrul de putere în estul ţării, bombardează capitala Tripoli, sediul GNA, de la lansarea unei campanii militare de cucerire a oraşului în urmă cu un an.

Forţele pro-GNA au lansat în ultimele săptămâni propria lor ofensivă pentru a împinge înapoi LNA, capturând o serie de oraşe din nord-vest şi îndreptându-se spre principalul centru strategic al lui Haftar din regiune, oraşul Tarhouna.

LNA este susţinută de Emiratele Arabe Unite, Rusia şi Egipt, iar GNA de Turcia, al cărei sprijin militar de la 1 ianuarie şi până în prezent a contribuit la schimbarea echilibrului de putere în teren.

Ministrul de interne al GNA, Fathi Bashagha, a declarat într-un mesaj pentru Reuters că informaţiile privind luptători afectaţi de gaz neurotoxic în suburbia Salahedine a Tripoli sunt bazate pe informaţiile iniţiale venite de la spitale.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img